Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τελικά πόσος ήλιος μάς κάνει καλό;

Μελέτες δείχνουν οφέλη από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, την ίδια στιγμή όμως ο καρκίνος του δέρματος καραδοκεί. Συμβουλές προς... λουομένους με βάση τα τελευταία νέα της επιστήμης


«Ηλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου». Είναι από τις φορές που δεν μπορούμε να μην αποδεχθούμε τη... βασιλεία, αφού ο ζωοδότης ήλιος ορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, τη διάθεσή μας, το βιολογικό ρολόι μας. Και μάλιστα σε μια χώρα σαν τη δική μας η κυριαρχία του είναι αδιαμφισβήτητη. Αδιαμφισβήτητοι είναι όμως και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η υπεριώδης ακτινοβολία για το σώμα των «υπηκόων» του εκτυφλωτικού βασιλιά Ήλιου. Εχει όμως ο ήλιος μόνο αυτό το κακό πρόσωπο; Oλοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι και αναπάντεχα ευεργετική, προφυλάσσοντας ακόμη και από τον καρκίνο ή τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Ή μήπως σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη της; Τελικά πόσος ήλιος μάς κάνει καλό; Και είμαστε όλοι ίσοι κάτω από τις αχτίδες του; Ερχόμαστε την κατάλληλη περίοδο, αυτήν που η ζωή μας ορίζεται περισσότερο από κάθε άλλη από τον «μονάρχη» του ουρανού, για να σας παρουσιάσουμε το... καλό, το κακό και το άσχημο πρόσωπο του ήλιου με τη βοήθεια ερευνητικών στοιχείων αλλά και του καθηγητή Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνου της Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» κ. Αλέξανδρου Στρατηγού. Διαβάστε με προσοχή, αφού το θέμα μάς αφορά όλους, ώστε να βγούμε… ασπροπρόσωποι από το μαύρισμά μας.

«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που κλείνει μέσα του την επίδραση του ήλιου στο σώμα μας. Και το ζήτημα είναι ποια όψη του ήλιου θα επιλέξουμε εμείς να γνωρίσουμε και σε τι... δόση. Διότι, ως φαίνεται, η δόση του «φαρμάκου» που λέγεται ήλιος μπορεί να κάνει τη διαφορά μετατρέποντας το... φωτεινό φάρμακο σε φαρμάκι.