Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Ανάληψης Φιλιατρών παρουσιάστηκε από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Το υπουργείο Πολιτισμού και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα, παρουσίασαν τις εργασίες αποκατάστασης στους Ιερούς Ναούς της Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και της Ανάληψης Φιλιατρών, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Ακολούθησε συναυλία από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, που απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας το έργο της 26ης ΕΒΑ. Τόνισε, ακόμη, πως είναι σημαντικό να εκτελούνται έργα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, από τα οποία όμως φαίνεται να εξαιρείται η Καλαμάτα.

Επισήμανε δε την αναγκαιότητα να είναι ευχερής η πρόσβαση στο Κάστρο Καλαμάτας, κάτι που επιβάλλει να δοθούν, επιτέλους, τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του ακινήτου Σπυρίδη, στην είσοδο του μνημείου.

Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Κάστρου εκτίθενται πινακίδες με το έργο της 26ης ΕΒΑ και μαζί τους ο επαναπατρισθείς το Μάιο του 2012 μανιάτικος μαρμάρινος ελκυστήρας, που είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νομιτσί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30/9/2014.

Ναός Ανάληψης Φιλιατρών

Επισημαίνεται πως το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ παρουσιάζεται και σε σειρά εντύπων, δίγλωσσων, εμπλουτισμένων με φωτογραφίες και στοιχεία, που αναδεικνύουν το «πριν», την παρέμβαση και το «μετά» της αναστήλωσης, αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και Ανάληψης Φιλιατρών.