Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ειρήνη Ανάργυρου: «Τι να μάθουμε στα νέα παιδιά»

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή»

Με αυτά τα λόγια άρχισε ο Νίκος Καζατζακης την Ασκητική. Με αυτά τα λόγια αρχίζω και εγώ το άρθρο μου. 

Τι νόηματα κρύβουν αυτές οι τρεις προτάσεις! Η δίκη μου ταπεινή γνώμη είναι ότι η ζωή είναι ένα δώρο, ένα και μοναδικό, ένα δώρο που σαν όμοιο του δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλο, δεν ανταλλασεται, δεν γυρίζει πίσω. Δεν ξέρουμε τι υπήρχε πριν, τι θα υπάρξει μετά, ξέρουμε μόνο το τώρα. 

Τώρα λοιπόν, ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας δούμε αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή. Αυτό το θαύμα που μας χαρίστηκε και που άλλοι άνθρωποι παλεύουν να το έχουν και άλλοι άνθρωποι το χάνουν καθημερινά!

Ας μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της ζωής τους και ας τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας ποσό ευγνώμονες είμαστε για αυτό το θαύμα, καθημερινά! Για χάρη τους λοιπόν! Δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να ζήσουν και τι μπορούν να χάσουν αν δε προσέχουν, αν δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους, που μπορεί να είναι από δραματικές ως και μη αναστρέψιμες.

Ο Αλμπέρ Καμύ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1957) έχει πει ότι η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας και ο δικός μας καθηγητής του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντάς πιστεύει ότι ζωή είναι ο πολλαπλασιασμός: στιγμές x ένταση και ότι «πεπρωμένο είναι το αναπόφευκτο των δικών μας επιλογών και πράξεων». Ας το διδάξουμε στα νέα παιδιά και ας μην αφήνουμε κανένα μοιραίο ή τυχαίο γεγονός να τους στερήσει όλα όσα μπορούν να χαρούν σε αυτό το σύντομο ταξίδι.

Να χαρούν ταξίδια σε μέρη που δεν είχαν φανταστεί ότι υπάρχουν, να κάνουν φίλους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να ερωτευτούν, να φιλήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο, να οδηγήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους, να φάνε το πιο νόστιμο φαγητό πάνω στη γη, να ακούσουν μουσικές και να χορέψουν μέχρι να πονέσουν τα πόδια τους, να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά. Δείξτε τους τι σημαίνει να ζεις, να μαζεύεις εμπειρίες, στίγμες, αναμνήσεις (καλές και κακές) και φυσικά κάντε το μαζί τους! 

Είναι ο πιο ασφαλής και επιτυχημένος δρόμος. Συλλέξτε μαζί τους όσο πιο πολλές στιγμές είναι δυνατόν. Για να πετάξουν ελεύθεροι και να κοιμάστε και εσείς ήσυχοι, αφού θα έχετε κάνει ότι μπορούσατε για να τους μεταλαμπαδεύσετε αυτές τις αξίες. Για να πετάξουν για να γεμίζουν αυτό το σεντούκι της ζωής με πολλές ακόμα στιγμές! Θέστε μαζί τους γερά θεμέλια για να φτιάξουν πανύψηλους πύργους! Μια βόλτα είναι η ζωή μας αλλά είναι στο χέρι μας να την κάνουμε μια μακρινή βόλτα, μια όμορφη βόλτα, μια μοναδική βόλτα, μια αξέχαστη βόλτα για μας και για τους γύρω μας!

Ειρήνη Ανάργυρου
Οικονομολόγος 

Πηγή