Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Παιδικοί σταθμοί: Τέλος επόμενης εβδομάδας η προκήρυξη για 100.000 θέσεις φιλοξενίας παιδιών

Περισσότερα από κάθε προηγούμενη χρονιά είναι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς τη νέα σχολική χρονιά, ενώ αυξημένη θα είναι και η χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που υλοποιείται μέσω της ΕΕΤΑΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΤΑ Θοδωρής Γκοτσόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» φέτος εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση του προγράμματος ύψους 205 εκ. ευρώ, και θα καλυφθούν πλέον 100.000 παιδιά ηλικίας έως 4 ετών.

Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί με ΚΥΑ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, είπε ο κ.Γκοτσόπουλος, σημειώνοντας ότι οι γονείς θα έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, αφού συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ και καλύπτεται σε μεγάλο μέρος του από εθνικούς πόρους.

Για τη νέα  σχολική χρονιά  η χρηματοδότηση αυξήθηκε στα 205 εκατ. ευρώ περίπου, από 193 εκατ. ευρώ πέρυσι, έτσι ο αριθμός των παιδιών που θα καλύψει θα φτάσει τις 100.000, από 92.000 πέρυσι αντίστοιχα.

Στόχος είναι, σε συνδυασμό με την δημιουργία παιδικών σταθμών σε περιοχές της περιφέρειας όπου καταγράφηκε το φαινόμενο δικαιούχοι μητέρες να μην βρουν θέση για τα παιδιά τους, το 2018 να υπάρχει πλήρης κάλυψη του συνόλου των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι στα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται αύξηση κατά 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το 2019 οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.

Για την κάλυψη των αναγκών  δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα, με την κάθε μονάδα να φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

Αναλυτικά, η Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που αφορά την δωρεάν ένταξη βρεφών και νηπίων 2 μηνών – 4 χρονών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των παιδιών έως 12 ετών σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και των παιδιών – εφήβων – ατόμων ΑΜΕΑ σε αντίστοιχες δομές, αρχίζει φέτος νωρίς, εντός του Μαΐου.

Στόχος η ολοκλήρωση των διαδικασιών τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι γονείς να έχουν την άνεση χρόνου να επιλέξουν τον σταθμό που επιθυμούν. Άλλωστε είναι πάγια και έντονη η επιθυμία των μητέρων αλλά και των φορέων ώστε η διαδικασία αυτή να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μπορεί να γίνεται ένας πιο σοβαρός προγραμματισμός απ όλους.

Η ΕΕΤΑΑ ενημερώνει τους γονείς να προετοιμαστούν ώστε όταν θα δημοσιευτεί η πρόσκληση μέσα στο μήνα να μπορέσουν, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, να καταθέσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να είναι έγκυρες οι αιτήσεις τους.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς  θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα τα εξής δικαιολογητικά:
  • την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν καταθέσει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016 (1/1/2016 – 31/12/2016).
  • Το προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους για τα οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.
Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την συμμετοχή στο πρόγραμμα θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί εντός του Μαΐου στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr). Εκεί μπορούν να διαβάσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη δράση.

«Η ενημέρωση και η συνεργασία όλων είναι απαραίτητες ενέργειες για την σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των διαδικασιών του προγράμματος για πρώτη φορά φέτος μέσα στον Ιούνιο. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΕΤΑΑ.

Πηγή