Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Υπόθεση 5G: Tρομολαγνεία ή πραγματικός κίνδυνος για την υγεία;

Η τεχνολογία κάνει άλματα τα οποία εκμεταλλευόμαστε στην καθημερινότητά μας, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίας η εξέλιξη είναι τεράστια και πλέον ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στην εποχή των δικτύων 5G.
Το κινητό μας για παράδειγμα δεν είναι μία συσκευή μόνο για κλήσεις ή γραπτά μηνύματα, όπως συνέβαινε πριν από μία 20ετια. Σχεδόν όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το ίντερνετ μέσω των κινητών συσκευών (smartphones, tablet κ.λπ.) για να τη δουλειά του, τα social media, να ακούσει μουσική, να δει βίντεο και πολλά ακόμη. 

Η εφαρμογή την πέμπτη γενιάς δικτύων (5G) ξεκίνησε πιλοτικά σε τρεις δήμους της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα και στου Ζωγράφου. 

Ωστόσο στην πόλη της Μεσσηνίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την άρση της λειτουργίας του, καθώς υπήρξαν φωνές πως το συγκεκριμένο δίκτυο θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των πολιτών λόγω της ακτινοβολίας. 

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από τις μετρήσεις που διενεργεί σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ και είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες. 

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαθέτει σταθερούς, αλλά και κινητούς σταθμούς που πραγματοποιούν μετρήσεις, ενώ στους τρεις δήμους με την πιλοτική εφαρμογή του 5G έχουν διατεθεί τρία ειδικά βαν. Έτσι και στην Καλαμάτα η κινητή μονάδα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης είχε κάνει τις σχετικές μετρήσεις.