Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Τέλη διέλευσης και χρήσης θα καταβάλλουν ΔΕΗ και ΟΤΕ στους Δήμους

Σε νομοθετική πρωτοβουλία για τα τέλη διέλευσης και τα τέλη χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης, υπέργειων και υπόγειων δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ), θα προχωρήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οι οργανισμοί αυτοί έχουν χάσει πλέον το δημόσιο χαρακτήρα τους και έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Απώτερος στόχος είναι οι εταιρείες να καταβάλλουν στους Δήμους τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες παρέχουν μεν έργο κοινής ωφέλειας, κερδίζουν όμως οι ίδιες τεράστια ποσά τα οποία δεν αποδίδουν.

Οι Δήμοι πρέπει να αξιώσουν ώστε τα τέλη διέλευσης και τα τέλη χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, διότι οι κοινόχρηστοι χώροι των Δήμων καταπονούνται, προκαλούνται ατυχήματα -με την οικονομική και θεσμική ευθύνη να βαρύνει τους Δήμους και οι αποκαταστάσεις των κοινόχρηστων χώρων και των οδών δεν είναι αυτές που πρέπει. Στα υπερκέρδη των εταιρειών που χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, τόνισαν οι δήμαρχοι, οι Δήμοι πρέπει να έχουν μερίδιο. Και μάλιστα τη στιγμή που τα υπερκέρδη των ιδιωτών έρχονται σε οξεία αντίθεση με την εντεινόμενη οικονομική δυσανεξία των Δήμων, που έχουν επιπλέον επωμισθεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης.

Πηγή