Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Συμβουλές για τη Βιώσιμη κατανάλωση

1. Προσπάθησε να καταναλώνεις όσα πραγματικά χρειάζεσαι. Αυτό δε σημαίνει ότι γίνομαι φίλος με τη μιζέρια, αλλά ότι προσπαθώ να καλύπτω τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου, χωρίς υπερβολές. Είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, το οποίο στις μέρες μας, ίσως γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού ελάχιστοι έχουν δυνατότητα για το κάτι παραπάνω!

2. Προσπάθησε να παράγεις όσο λιγότερα σκουπίδια μπορείς. Αυτό πάει πακετάκι με το προηγούμενο! Παράγω λιγότερα σκουπίδια όταν καταναλώνω όσα πραγματικά χρειάζομαι. Αυτός είναι και ο Νο1 τρόπος μείωσης των απορριμμάτων (όχι δεν είναι η ανακύκλωση, αυτή έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη, αλλά είναι ολόκληρο θέμα από μόνο του αυτό!)

3. Μάθε επιτέλους να μαγειρεύεις! Αν και έχει γίνει της μόδας, υπάρχουν ακόμη μερικοί που αντιστέκονται. Η διατροφή μας και ό,τι σχετίζεται με αυτή, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, οπότε δε θα πρέπει να υποτιμάται η δύναμη που ο καθένας έχει στα χέρια του να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον και την οικονομία. Μαθαίνοντας να μαγειρεύεις τα αγαπημένα σου φαγητά μπορείς να κάνεις πραγματικά τη διαφορά.

4. Ωραία έμαθες να μαγειρεύεις, όμως ο καλός μάγειρας είναι καταρχήν καταναλωτής και δεν θα πρέπει να ξεχνάει τις εξής λέξεις: ντόπια και εποχιακά τρόφιμα. Η μεσσηνιακή γη είναι πλούσια και μπορεί να μας εξασφαλίσει όλα αυτά που χρειαζόμαστε, από ζυμαρικά, λαχανικά, κρέας και άλλα ζωικά τρόφιμα, έως βότανα, ψάρια και φυσικά το πολύτιμο ελαιόλαδο. Δεν είναι απλά ότι αυτό συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων. Πώς; Είναι πολύ απλό! Σκεφτείτε πόση ενέργεια δαπανάται για να έρθουν τομάτες στα Φιλιατρά από την Ολλανδία και πόση ενέργεια δαπανάται για να έρθουν από τη Νέα Κορώνη!

5. Διατήρησε τη συγκομιδή. Δοκίμασε κονσερβοποίηση, αποξήρανση, κατάψυξη και γαλακτο – ζύμωση (πάντα των ντόπιων και εποχικών προϊόντων). Φτιάξε σάλτσες τομάτας το καλοκαίρι ή αποξήρανε τομάτες (λιαστές), για να τις έχεις το χειμώνα. Φτιάξε λεμονάδα την άνοιξη για ένα δροσερό αναψυκτικό το καλοκαίρι. Τουρσί, πέστο, ζωμό λαχανικών ή λαχανικά στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης και ο κατάλογος μπορεί να γίνει ατελείωτος. Και αν δεν έχετε ιδέα πώς γίνονται όλα αυτά, ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων με τη γιαγιά στο χωριό!

6.Καλλιέργησε κάτι … Οτιδήποτε! Ευτυχώς σε αυτή την πόλη που ζούμε δεν έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση. Όλο και κάποια γωνιά γης ή μπαλκονιού υπάρχει σε όλους μας για να κολλήσουμε το μικρόβιο της κηπουρικής. Βότανα και μυρωδικά είναι καλά για αρχή και μετά μπορεί να συνεχίσεται με διάφορα λαχανικά. Πιο τοπικά δε γίνεται!

7. Αγοράσε Fair -Trade. Αναζήτησε στα προϊόντα που αγοράζετε τις λέξεις "Fair – Trade". Αυτή η επιγραφή εξασφαλίζει ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται δίκαια και αμείβονται ανάλογα για την εργασία τους.

8. Να είσαι πρόθυμος/η να εγκαταλείψεις τις εύκολες λύσεις. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να αλλάξει κάποιος τον τρόπο που γενικά καταναλώνει! Όπως και όλα τα καλά πράγματα που αξίζει να έχουμε και να κρατήσουμε στη ζωή μας γιατί μας κάνουν καλό απαιτούν λίγο παραπάνω κόπο, έτσι και η κατανάλωση, αν θέλουμε να είναι αειφορική, δηλαδή υγιής και μη επιζήμια για το περιβάλλον πρέπει λιγάκι να ξεβολευτούμε! Πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω αλλά τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα!

9. Τίποτα δεν αλλάζει με ένα διακοπτάκι! Εφαρμόζοντας ένα- ένα από τα παραπάνω είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει κανείς πιο βιώσιμη/ αειφορική καταναλωτική συμπεριφορά από το να επιχειρήσει να αλλάξει σε μια μέρα. Εξάλλου, έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις (ξανά) αυτό το ταξίδι στο σωστό χρόνο και να μην το εγκαταλείψεις στα μισά!

Μαρία Μπαλάσκα