Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«Κλειδί» η ενεργειακή αναβάθμιση

Σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και κυρίως κατοικιών εκτιμούν στελέχη του κλάδου των κατασκευών και της αγοράς ακινήτων ότι «κρύβεται» η απαρχή της ανάκαμψης της οικοδομής. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμικοί φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΠΑΚ και η ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν από την πολιτεία τη χορήγηση κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό ή την ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, σήμερα, το 35% των κατοικιών της χώρας είναι κενό, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από τα 3 εκατομμύρια οικιστικά ακίνητα της χώρας, το 41% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, δηλαδή δεν διαθέτει κανενός είδους μόνωση.

Εν μέσω υπερπροσφοράς σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων, είναι προφανές ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέα κτίρια κατοικιών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ούτε αγοραστές ούτε ενοικιαστές γι’ αυτά, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και ότι περίπου 200.000 κατοικίες είναι απούλητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη των ιδιωτικών κατασκευών και της οικοδομής δεν θα προέλθει από την υλοποίηση νέων επενδύσεων για την ανέγερση κατοικιών, δεδομένης της έλλειψης ζήτησης και τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά από έργα βελτίωσης των υφιστάμενων κτιρίων σε ό,τι αφορά τη στατική τους επάρκεια, τη λειτουργικότητα, την ενεργειακή τους απόδοση και την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Παραδιά, τέτοιου είδους έργα είναι σήμερα οικονομικά ασύμφορα, εν μέσω υπερφορολόγησης των ακινήτων, πλήθους εγγράφων και πιστοποιητικών που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια κι εμποδίζουν την αξιοποίηση/εκμετάλλευση των ακινήτων, αλλά και λόγω κόστους εργασιών. Παρ’ όλα αυτά υλοποιούνται έργα ανακαίνισης στην «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας, «χωρίς άδειες, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς φόρους, τιμολόγια, ένσημα και τεχνικές προδιαγραφές», με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η χορήγηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να επιστρέψει η εν λόγω δραστηριότητα στη νομιμότητα.

Από την πλευρά του πάντως, ο ΣΕΒ, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο του, επισήμανε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να γίνει μόνο όταν ο κάτοχος του ακινήτου δεν φοβάται ότι θα απολέσει στο μέλλον το ακίνητο λόγω αδυναμίας καταβολής φόρων ή ότι τα παιδιά του θα αποποιηθούν την κληρονομιά, λόγω αδυναμίας πληρωμής του σχετικού φόρου ή συντήρησης του ακινήτου. Αντίστοιχα, όσο η αξία του ακινήτου λόγω της υψηλής και αβέβαιης φορολογίας συμπιέζει την αγοραία τιμή σε επίπεδο χαμηλότερο από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου, ο ιδιοκτήτης ποτέ δεν θα προχωρήσει σε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης, ανεξαρτήτως των όρων μιας ενδεχόμενης επιδοτούμενης δανειοδότησης».

Πηγή