Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Άποψη: Κρίνεται η επιβίωση ή όχι του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα

Το ερχόμενο εξάμηνο είναι ίσως το πιο κρίσιμο των τελευταίων 40 χρόνων για το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα. Έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό το οποίο δεν γνωρίζει κανείς με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί. Δεν γνωρίζουμε καταρχήν με τα εισοδήματα ποιού έτους θα υπολογίζονται οι εισφορές του 2017.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους διπλοασφαλισμένους. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό, τα οποία είναι αδιευκρίνιστα και έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί ακόμη να τα απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για το ζήτημα της εγγυοδοσίας που παρείχε μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ, ο διάδοχός του, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο για να δημιουργηθεί και η τελική ημερομηνία 31/12/2016 πλησιάζει.
Και συζητάμε όλα αυτά σε μια περίοδο που ο μηχανικός έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο επιστήμονα. Δουλειά δεν υπάρχει και γίνεται ότι είναι πραγματικά δυνατόν από την κυβέρνηση για να μην υπάρξει.
Για να γίνω συγκεκριμένος. Ψηφίστηκε πριν δύο μήνες ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, για τις δημοπρασίες έργων και τους διαγωνισμούς μελετών και ακόμη δεν έχει γίνει καμία δημοπρασία και κανένας διαγωνισμός με τον νέο νόμο.
Οι δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς που θέλουν να προκηρύξουν δημοπρασίες και διαγωνισμούς διαμαρτύρονται ότι το Υπουργείο Δημοσίων Έργων “ξέχασε” να δώσει τα πρότυπα τεύχη και το Υπουργείο απαντάει ότι αυτοί φταίνε. Η ουσία είναι όμως, ότι τίποτα δεν προχωράει και λόγω έλλειψης αντικειμένου με αποτέλεσμα οι εταιρίες κλείνουν και οι μηχανικοί μένουν άνεργοι.
Ακόμη και στα έργα ΕΣΠΑ που υπάρχει χρηματοδότηση λόγω του πρόσφατου νόμου όλα είναι παγωμένα.
Στη διαβούλευση υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, τον οικοδομικό κανονισμό και τα αυθαίρετα. Αν ψηφίζονταν το νομοσχέδιο όπως ήταν στη διαβούλευση το βέβαιο είναι ότι θα πάγωνε κάθε δραστηριότητα και στα ιδιωτικά έργα, αλλά και σε δραστηριότητες άλλες, όπως συμβολαιογραφικές πράξεις.
Οι εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα θα κρίνουν την επιβίωση ή όχι του επαγγέλματος του μηχανικού στην Ελλάδα. Επειδή πέρα από όλα τα άλλα θα πρέπει να κάνουμε, ότι είναι δυνατόν, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε προσπαθούμε με προτάσεις και συμμετοχή σε όσες επιτροπές μας καλούν τα Υπουργεία να προσφέρουμε και να δώσουμε λύσεις στα αδιέξοδα.
Θα πρέπει το επόμενο διάστημα όλοι οι μηχανικοί να μείνουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε με αγωνιστικότητα και προτάσεις τα προβλήματα.
Το ΤΕΕ τον τελευταίο χρόνο έχει δείξει ότι λύνει προβλήματα καθημερινότητας των μηχανικών και δυναμικά, αλλά και δημιουργικά με προτάσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό και την ανικανότητα.
Συνεχίζουμε..

O κ. Γ. Στασινός είναι Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.