Επικίνδυνες
για τις γεωργικές καλλιέργειες και την
αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία είναι
οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων
ημερών. Μάλιστα, η χιονόπτωση στα ορεινά
και το ψύχος που επικρατεί στα πεδινά
της Τριφυλίας ανησυχούν παραγωγούς και
γεωπόνους.
Οι παραγωγοί, εξαιτίας του ψύχους, καλούνται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες ωστόσο αυτή την εποχή είναι σχετικά σε μικρές εκτάσεις.
Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χρόνια ολόκληρα είναι στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους και δίδοντας χρήσιμες συμβουλές για αντιπαγετική προστασία.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουμε θέμα με τα θερμοκήπια, βασικά. Έχουν αρχίσει ήδη οι φυτεύσεις στις πρώιμες περιοχές, κυρίως των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων και μετά της Τερψιθέας. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και πολύ χαμηλές και τα νεαρά φυτά, τα οποία έχουν φυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια, είναι αρκετά ευαίσθητα και ευάλωτα στις χαμηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, λοιπόν, και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, να φροντίζουν για τη συντήρησή τους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, να τα προμηθεύουν κανονικότατα με πρώτη ύλη – βιομάζα και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία, σε καμία περίπτωση, να πέφτει κάτω από 12 με 14 βαθμούς κελσίου το βράδυ. Διότι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ μέρας και νύχτας, σοκάρει τα φυτά, τα στρεσάρει, δημιουργεί προβλήματα και έτσι έχουμε προβλήματα στην κανονική ανάπτυξη και στο σωστό ξεκίνημα των φυτών. Όπου, όμως, δεν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης, θα πρέπει, οι παραγωγοί, να βάλουν δεύτερη κάλυψη για να προστατεύσουν τα νεαρά φυτά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, αλλά είναι αναγκαία για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να παρέχομε αντιπαγετική προστασία, διότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την ανάπτυξη των φυτών. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές, χρειάζεται προσοχή στις όχι πολύ καλές και παλιές κατασκευές. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί μας θα πρέπει να φροντίζουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Να στεγανοποιήσουν τα θερμοκήπια, να εγκαταστήσουν προθαλάμους, όπου δεν υπάρχουν, και να γίνεται έλεγχος καθημερινά – πρωί και βράδυ – στα συστήματα αυτοματισμού που διαθέτουν οι θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα για την περιοχή. Η κυριότερη καλλιέργεια για αυτή την πρώτη καλλιεργητική περίοδο είναι η τομάτα και το αγγούρι. Το γνωστό και φημισμένο, άλλωστε, αγγούρι της Τριφυλίας και η γνωστή τομάτα της περιοχής. Τομάτα και αγγούρι μαζί, καταλαμβάνουν το 75% των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Ακολουθεί το φασόλι το πρώιμο, η πιπεριά και μετά η μελιτζάνα, καρπούζι και άλλα είδη κηπευτικών».
Αναφερόμενος στα φυλλώδη λαχανικά, επισήμανε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις καλλιέργειες των φυλλωδών λαχανικών, παρακολουθώντας και προστατεύοντάς τα με αντιπαγετική προστασία για θερμοκρασίες που διαμορφώνονται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα».
Σχετικά με την ελιά, την ελαιοσυγκομιδή και την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών, σημείωσε: «Όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς, σημειώνουμε ότι έχουμε ακόμα ένα μικρό ποσοστό το οποίο δεν έχει συγκομιστεί, κυρίως στις νότιες περιοχές, περιοχές των Γαργαλιάνων. Στις περισσότερες περιοχές, όπου είναι ήπιες οι συνθήκες, δεν υπάρχουν θέματα. Όπου όμως οι συνθήκες δεν είναι ήπιες, σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας, χρειάζεται προσοχή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και την επίδραση των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για να διαπιστώσουμε αν προκύψουν ζημιές».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή
Οι παραγωγοί, εξαιτίας του ψύχους, καλούνται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες ωστόσο αυτή την εποχή είναι σχετικά σε μικρές εκτάσεις.
Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χρόνια ολόκληρα είναι στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους και δίδοντας χρήσιμες συμβουλές για αντιπαγετική προστασία.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουμε θέμα με τα θερμοκήπια, βασικά. Έχουν αρχίσει ήδη οι φυτεύσεις στις πρώιμες περιοχές, κυρίως των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων και μετά της Τερψιθέας. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και πολύ χαμηλές και τα νεαρά φυτά, τα οποία έχουν φυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια, είναι αρκετά ευαίσθητα και ευάλωτα στις χαμηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, λοιπόν, και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, να φροντίζουν για τη συντήρησή τους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, να τα προμηθεύουν κανονικότατα με πρώτη ύλη – βιομάζα και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία, σε καμία περίπτωση, να πέφτει κάτω από 12 με 14 βαθμούς κελσίου το βράδυ. Διότι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ μέρας και νύχτας, σοκάρει τα φυτά, τα στρεσάρει, δημιουργεί προβλήματα και έτσι έχουμε προβλήματα στην κανονική ανάπτυξη και στο σωστό ξεκίνημα των φυτών. Όπου, όμως, δεν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης, θα πρέπει, οι παραγωγοί, να βάλουν δεύτερη κάλυψη για να προστατεύσουν τα νεαρά φυτά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, αλλά είναι αναγκαία για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να παρέχομε αντιπαγετική προστασία, διότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την ανάπτυξη των φυτών. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές, χρειάζεται προσοχή στις όχι πολύ καλές και παλιές κατασκευές. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί μας θα πρέπει να φροντίζουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Να στεγανοποιήσουν τα θερμοκήπια, να εγκαταστήσουν προθαλάμους, όπου δεν υπάρχουν, και να γίνεται έλεγχος καθημερινά – πρωί και βράδυ – στα συστήματα αυτοματισμού που διαθέτουν οι θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα για την περιοχή. Η κυριότερη καλλιέργεια για αυτή την πρώτη καλλιεργητική περίοδο είναι η τομάτα και το αγγούρι. Το γνωστό και φημισμένο, άλλωστε, αγγούρι της Τριφυλίας και η γνωστή τομάτα της περιοχής. Τομάτα και αγγούρι μαζί, καταλαμβάνουν το 75% των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Ακολουθεί το φασόλι το πρώιμο, η πιπεριά και μετά η μελιτζάνα, καρπούζι και άλλα είδη κηπευτικών».
Αναφερόμενος στα φυλλώδη λαχανικά, επισήμανε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις καλλιέργειες των φυλλωδών λαχανικών, παρακολουθώντας και προστατεύοντάς τα με αντιπαγετική προστασία για θερμοκρασίες που διαμορφώνονται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα».
Σχετικά με την ελιά, την ελαιοσυγκομιδή και την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών, σημείωσε: «Όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς, σημειώνουμε ότι έχουμε ακόμα ένα μικρό ποσοστό το οποίο δεν έχει συγκομιστεί, κυρίως στις νότιες περιοχές, περιοχές των Γαργαλιάνων. Στις περισσότερες περιοχές, όπου είναι ήπιες οι συνθήκες, δεν υπάρχουν θέματα. Όπου όμως οι συνθήκες δεν είναι ήπιες, σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας, χρειάζεται προσοχή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και την επίδραση των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για να διαπιστώσουμε αν προκύψουν ζημιές».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή