Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Τη σύνταξη νέας ΚΥΑ για τη χρήση παραλιών και αιγιαλού ζητά με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς η ΚΕΔΕ

Πρόταση για την έκδοση νέας ΚΥΑ για το θέμα της χρήσης αιγιαλού και παραλιών,  με την οποία θα θεραπεύονται οι πλημμέλειες που διαπιστώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οδήγησαν στην ακύρωση των προγενέστερων ΚΥΑ, κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προτείνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να καταρτιστεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζει την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτει η ΚΕΔΕ, «οι δήμοι δεν θα αποδεχθούν ρύθμιση που θα τους αποβάλλει από μια αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα και από το έτος 2002 είχε παραχωρηθεί σε αυτούς και που απέβλεπε αφενός στην εύρυθμη λειτουργία των παραλιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αφετέρου στην είσπραξη εσόδων αναγκαίων για τους δήμους έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος της καθαριότητάς των παραλιών. Αλλά και να διασφαλίζεται η προστασία των λουομένων με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών και την ηλεκτροδότηση των χώρων όπου απαιτείται». 

Στην πρόταση της ΚΕΔΕ αναφέρεται ότι η ΚΥΑ που θα καταρτιστεί θα μπορεί  να είναι ισχύος μέχρι 31.12.2016 και θα συνυπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει η ΚΕΔΕ  για να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ είναι: 

- Να μην επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Οι εν λόγω παραχωρήσεις να γίνονται από τα κατά τόπον αρμόδια κτηματικά γραφεία με την σύμφωνη γνώμη του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και σε συνεργασία με τους οικείους ΟΤΑ. 

–  Στις περιπτώσεις αυτές οι οικείοι ΟΤΑ αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού, ηλεκτροδότησης και ασφάλειας, για τις οποίες εισπράττουν ποσοστό 50% των εισπραττομένων από τα κτηματικά γραφεία, τελών χρήσεως. 

– Ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας να υποχρεούται σε διάστημα 3 ημερών να ενημερώσει τον οικείο Δήμο εάν το περιεχό­μενο της προκήρυξης συμφωνεί με την κείμενη νομοθεσία. Στις περιπτώσεις που κατ’ εκτίμησή του το σχέδιο της προκήρυξης δεν συμφωνεί με τη νομοθεσία οφείλει να προβεί αιτιολογημένα στις αναγκαίες τροποποιήσεις και να τις αποστείλει εντός της προθεσμίας των 3 ημερών στον οικείο δήμο. Ο ΟΤΑ οφείλει κατά δέσμια αρμοδιότητα να συμπεριλάβει στην υπό δημοσίευση προκήρυξη τις ως άνω τροποποιήσεις. 

Στην επόμενη φάση για το  έτος 2017 προτείνεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία, με βάση την οποία θα μπορεί να επιτευχθεί πλήρη εναρμόνιση με την απόφαση του ΣτΕ (υπ’ αριθμ. 3944/2015).