Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

"Παιχνίδια" ορισμένων ελαιοπαραγωγών με κερδοσκόπους για… άγνωστους λόγους

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη Μεσσηνία ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο. Υψηλής ποιότητας λάδι, πολύ καλές τιμές. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν, με αφορμή και τις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία. Οι τιμές κατρακυλούν και αρχίζουν τα διάφορα παιχνίδια.

Επειδή διάφοροι από τους γνωστούς «αγροτοσυνδικαλιστές» που κατάντησαν όπως κατάντησαν τον αγροτικό χώρο και τώρα πρωτοστατούν σε αγωνιστικές ασκήσεις για ξεκάρφωμα, όλοι αυτοί οι τέως πασοκοδεξιοί κρυμμένοι τώρα όπου να ’ναι, που μπουκάρισαν και στη Βουλή αγριεμένοι, συνεχίζουν τα παραμύθια και τις συκοφαντίες, για λόγους που θα φανούν άμεσα, μαζί με ορισμένους κολαούζους της επανάστασης, για την Τυνησία και το ελαιόλαδο οφείλεται να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

Ερωτώμενος στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε την ευκαιρία να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα της αύξησης των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης καλλιεργούν κλίμα πανικού στους παραγωγούς, καθώς έτσι παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων, που επιδιώκουν την κατάρρευση της τιμής του εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα: Πρώτον, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας. Υπάρχει μόνο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 17 Σεπτεμβρίου 2015, όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, επί της οποίας θα αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίζει, αλλά υποβάλλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα: Αφενός, την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας. (σ.σ. ποιος την είχε, άραγε, υπογράψει το 1995;). Αφετέρου, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται (δεν μπορούν, σήμερα, να εισαχθούν όλες μαζί οι ποσότητες, αλλά κατανεμημένες ανά μήνα).

Δεύτερον, σε όλες τις μέχρι σήμερα διαδικασίες συζήτησης επί της πρότασης (Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου στις 2 Οκτωβρίου, Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12 Νοεμβρίου κ.λπ.), η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες του μέτρου.

Στη συνεδρίαση, μάλιστα, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.

Τρίτον, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου, δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στη συζήτηση για το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεκτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας».

Τέταρτον, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Α.Π.