Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πώς να στήσετε τη δική σας επιχείρηση χωρίς να χρειαστείτε πτυχίο

Το όνειρό σας ήταν να μεγαλώσετε, να τελειώσετε το λύκειο, να μπείτε στο Πανεπιστήμιο. Αργότερα να βρείτε μια καλή δουλειά, που θα σας εξασφάλιζε το πολύτιμο πτυχίο και να βγάζετε ένα καλό μισθό. Ωθούμενοι πάντοτε από την ορμητικότητα μιας οικογένειας, η οποία σε κάθε σας βήμα αγωνιούσε για τη στιγμή που θα κάνατε το άλμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εφαλτήριο μίας λαμπρής σταδιοδρομίας. Στη συνέχεια κάποιοι διαπιστώσατε ότι ο προγραμματισμός σχολείο-πανεπιστήμιο-πτυχίο-δουλειά δεν απέδωσε.

Πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), απένειμε…  τη δική του διάκριση στην Ελλάδα. Η έρευνα του Οργανισμού φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη ανεργία αποφοίτων πανεπιστημίου. Ένας στους πέντε βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς δουλειά, ποσοστό 19,4%. 

Ο Χρήστος Τσάγκος, πρόεδρος της νεοφυούς εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού, Nubis, και του Συνδέσμου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, λέει χαρακτηριστικά ότι μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας όπως ο Gates ή ο Jobs δεν ήταν πτυχιούχοι. Υποστηρίζει μάλιστα πως η εκπαίδευση στο επιχειρείν πρέπει να γίνεται από τις πρώτες σχολικές τάξεις και πως τα πάντα είναι ζήτημα νοοτροπίας. 

Ποια είναι από τα βασικότερα συστατικά που πρέπει να διαθέτει ένας επιχειρηματίας; Ο ίδιος απαντάει ότι πρέπει να αντέχει στην αποτυχία και να μη φοβάται να ρισκάρει.