Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σε 9,6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα: 1 εκ. ευρώ κατά του δάκου για καλύτερο λάδι

Περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ θα δαπανήσουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας για να προστατέψουν από το δάκο 9,6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.

Η προστασία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία τόσο για την διασφάλιση της ποσοτικής παραγωγής όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Σε μια εποχή που η αγορά δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις, ο “πόλεμος” για την ποιότητα του ελαιολάδου είναι διαρκής και η δακοκτονία αποτελεί τη “μητέρα των μαχών” για το προϊόν που συνεισφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στη μεσσηνιακή οικονομία.

Το πρόγραμμα της υπηρεσίας με έδρα την Καλαμάτα αφορά την προστασία 8.003.288 ελαιόδεντρων, με υπολογιζόμενη δαπάνη στα 712.451 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το αντίστοιχο της υπηρεσίας με έδρα την Κυπαρισσία προβλέπει την προστασία 1.628.000 ελαιόδεντρων με υπολογιζόμενη δαπάνη στα 292.325 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τον οριστικό αριθμό ψεκασμών και τον ακριβή αριθμό ψεκαζόμενων ελαιόδεντρων.

Οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των εργολάβων δακοκτονίας αναμένεται να διενεργηθούν μέσα στο Μάιο. Οι ψεκασμοί υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο.
Με βάση τα σχέδια των διακηρύξεων, «οι ψεκασμοί θα γίνονται τις πρωινές ώρες και εφόσον η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 28 βαθμούς Κελσίου. Οι ψεκασμοί θα σταματούν, επίσης, όταν η σχετική υγρασία θα είναι μικρότερη από 25%, όταν βρέχει ή πρόκειται να βρέξει και όταν φυσάει δυνατός άνεμος». 

Μέσα στο Μάιο θα γίνουν και οι διαγωνισμοί για τους παγιδοθέτες. Στη Διεύθυνση Μεσσηνίας το κόστος υπολογίζεται στα 198.300,99 ευρώ και στην υπηρεσία της Τριφυλίας στα 42.277,37 ευρώ. Οι παγίδες για την καταγραφή των δακοπληθυσμών αναμένεται να τοποθετηθούν μετά τις 6 Ιουνίου και πριν την 1η Νοεμβρίου.