Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες

Μπορεί η θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων να μετατίθεται για μετά τον Ιούνιο, ωστόσο επικρατεί από τώρα προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πώς θα λύσει το γόρδιο δεσμό.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να συνδυαστεί με το δυνατότερο μικρότερο κόστος για τον προϋπολογισμό, επομένως, η εξίσωση είναι δύσκολη. Ειδικά όταν μπαίνει σ’ αυτήν και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η κυβέρνηση υποχωρεί από την προεκλογική της δέσμευση για οριζόντια μείωση 30%-35% σε όλη τη χώρα και τώρα λέει ότι θα κάνει μειώσεις ανάλογα με την περιοχή. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και… αυξήσεις αντικειμενικών.

Τα πρώτα στοιχεία για το φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη βγει, όμως, τα νούμερα είναι αυτά που δε βγαίνουν. Ενώ πήγε πίσω και η είσπραξη των φόρων επομένως τα έσοδα θα καταρρεύσουν. Με τον προηγούμενο σχεδιασμό η πρώτη δόση από τις 8 θα έπρεπε να πληρωθεί τέλη Μαίου, αλλά τώρα μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν το οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας θα οριστεί στα επίπεδα των 500.000 ευρώ και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40% ανάλογα με την περιοχή.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι ο νέος φόρος ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%.

Το σχέδιο αυτό θα περιορίσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή