Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αιρετοί και φορείς κατά του λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας εμφανίζονται οι δημοτικές παρατάξεις της Τριφυλίας και οι φορείς της περιοχής. Με έντονο τρόπο τίθεται όμως και το ζήτημα της έλλειψης ενημέρωσης, καθώς το όλο θέμα έγινε γνωστό την τελευταία στιγμή μετά την αποκάλυψη της «Ε».

Τα βέλη για τη σιωπή στρέφονται προς τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια. Εκφράζονται επίσης έντονες επιφυλάξεις για το πώς μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή - μια περιοχή που βασίζει την ανάπτυξή της στην αγροτική παραγωγή και τον τουριστικό τομέα. Όπως φαίνεται μάλιστα, κανείς δεν έχει στα χέρια του συγκεκριμένα στοιχεία για τις μελέτες που αφορούν τη σχεδιαζόμενη επένδυση.  


ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας σημειώνει από την πλευρά του ότι ο δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες και όλες τις επαφές, ώστε να μην γίνει το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή, και υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι και απόφαση της Περιφέρειας. 

Ωστόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εγείρονται σοβαρά ερωτήματα, γιατί ο δήμος, αν και είχε στα χέρια του το χαρτί της Περιφέρειας για την ανάρτηση προς διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν είχε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.

Ερωτηθέντες για το συγκεκριμένο θέμα, σε δηλώσεις τους σημείωσαν:

• Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας
«Η προοπτική της Τριφυλίας και η ανάπτυξή της είναι αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή. Βεβαίως υπάρχει ένα κενό, και αυτό που συζητείται έχει να κάνει με την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που αντιστρατεύεται τις δύο βασικές κατευθύνσεις ανάπτυξης της περιοχής δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Αυτό δεν είναι για σήμερα που έχουμε το λιγνιτωρυχείο, είναι μια διαρκής προοπτική της Τριφυλίας και είναι σαφής η θέση της δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση - και ό,τι αντιστρατεύεται αυτή την αρχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Σε ό,τι αφορά το λιγνιτωρυχείο και την προσπάθεια που κάνει κάποιος ιδιώτης για να αναπτυχθεί το λιγνιτωρυχείο, θέλω να δηλώσω ότι ο δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες και όλες τις επαφές ώστε αυτό το λιγνιτωρυχείο να μην γίνει. Ήδη υπάρχει απόρριψη από την Επιτροπή Υδάτων της Περιφέρειας και είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε η απόφαση που θα παρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι και απόφαση της Περιφέρειας».

• Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Τριφυλία Αλλάζει» Ευστάθιος Ανδρινόπουλος
«Εμείς πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες το θέμα από τον Τύπο. Δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση ούτε από το δήμο ούτε από την Περιφέρεια ούτε από κάπου αλλού, οπότε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Η θέση μας είναι ότι, εφόσον στρατηγική μας είναι πως πυλώνες ανάπτυξης για τον τόπο μας είναι ο τουρισμός και η γεωργία, εκτιμούμε ότι μια τέτοια επένδυση ίσως δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την τουριστική εξέλιξη της περιοχής. Είμαστε καταρχάς αρνητικοί στην δημιουργία λιγνιτωρυχείου, επιφυλασσόμαστε όμως να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις όταν μελετήσουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αφού ενημερωθούμε πλήρως από τους αρμόδιους φορείς για το τι ακριβώς συμβαίνει για το θέμα αυτό.
Εκείνο που μας ανησυχεί είναι μήπως τα 268 στρέμματα που μιλάμε αυτή τη στιγμή είναι το σκαλοπάτι για μια στη συνέχεια μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή για εξόρυξη λιγνίτη. Αυτό που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος είχε ενημέρωση από το Δεκέμβριο του 2014 για αυτό το θέμα. Θα έπρεπε να το είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μας είχε ενημερώσει, ώστε να συμμετάσχουμε στην διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα τώρα συζητιέται υπό την πίεση των γεγονότων και όχι με την προβλεπόμενη οδό».


• Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας» Επαμεινώνδας Βουδούρης
«Καταδικάζουμε το γεγονός  ότι απέκρυψαν από το δήμο το έγγραφο της Περιφέρειας. Επί ενάμιση μήνα δεν το έχουν εμφανίσει πουθενά, επιχείρησαν να κλείσει ο κύκλος της διαβούλευσης χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Οι ίδιοι δεν παρέπεμψαν το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ούτε στην  Επιτροπή Διαβούλευσης, ούτε στο συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, ευελπιστώντας ότι θα προχωρήσει η επένδυση χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό ο κόσμος. Είμαστε κατά της επένδυσης γιατί δεν έχει κανένα ρόλο αυτή η επένδυση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς μιλάμε αρχικά για μια έκταση 268,5 στρεμμάτων αλλά σε μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί ως δυνητική λιγνιτοφόρα περιοχή. Αν επιτρέψουμε αυτό, αύριο μεθαύριο η Κυπαρισσία θα γίνει Μεγαλόπολη ή Πτολεμαΐδα. Αν αυτό οραματίζονται για την πόλη, εμείς είμαστε αντίθετοι».

• Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην έναρξη λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας, γιατί πρώτον φυσικοί πόροι όπως ο λιγνίτης πάνε στους ιδιώτες και προχωρά παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας που θα αξιοποιηθεί όλα τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής. Από ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας, στην συγκεκριμένη περίπτωση εξόρυξης λιγνίτης που προχωρά στην περιοχή της Κυπαρισσίας δεν συντρέχει κανένας λόγος από αυτούς που ανέφερα πριν.
Καταρχήν η περιοχή της Κυπαρισσίας βρίσκεται από κατοικημένη περιοχή, είναι ελαιώνας, έχει άλλες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες και δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από μια τέτοια επένδυση, που θα είναι καταστροφική και για το περιβάλλον και για τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου. Δημιουργείται όμως και μια εύλογη απορία: Γιατί μέχρι τώρα το θέμα δεν είχε έρθει και το μαθαίνουμε από τον Τύπο; Ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει συζητηθεί. Εμείς θα προτείνουμε τις θέσεις μας αλλά και την δημιουργία επιτροπής αγώνα για να αντιδράσει σε αυτή την προωθούμενη επένδυση».


• Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπεύθυνος για την ΔΕ Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσίγγανος
«Καταρχήν ο δήμος είναι υπέρ κάθε νέας επένδυσης εντάσεως κεφαλαίου ή εργασίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να επισημάνω πάνω από όλα την τεράστια έλλειψη ενημέρωσης, με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας προς το Δήμο Τριφυλίας, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβληθεί - χωρίς να παραβλέψω και την ευθύνη της εταιρείας που κάνει την επένδυση, η οποία και αυτή θα όφειλε να προβεί στη δική της ενημέρωση. Ερωτώ, υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν ναι, τι προβλέπει; Δεν τέθηκε ποτέ υπόψη του δήμου. Υπάρχει μελέτη σε ό,τι αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα; Η εξόρυξη θα γίνεται με γεωτρύπανο και ταινιόδρομο ή απλώς με μηχανήματα έργου; Υπάρχει πρόβλεψη για την εκπομπή ρύπων και ηχορύπανσης; Υπάρχει πρόβλεψη για τις συγκοινωνιακές ρυθμίσεις;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί σε μια μελέτη η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί στο Δήμο Τριφυλίας έγκαιρα, προκειμένου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Τεχνική Υπηρεσία να μπορεί να αξιολογήσει. Μπροστά σε αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης, η πρώτη απάντηση θα πρέπει να είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν και να λυθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι μια διαβούλευση που στηρίζεται σε ελλιπή ενημέρωση είναι καταρχήν κακή διαβούλευση - και δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε απορρίψει καλές επενδύσεις από έλλειψη ενημέρωσης, όπως και έχουμε δεχθεί κακές επενδύσεις πάλι από έλλειψη ενημέρωσης. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια παράταση στη διαβούλευση, να τεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου όλα τα παραπάνω στοιχεία που είπα, να έρθουμε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Αντίθετα η Περιφέρεια, ως συνήθως, έστειλε ένα χαρτί μισής σελίδας στο δήμο πριν από μερικές μέρες, αναφέροντας μόνο την πρόταση και χωρίς καμία άλλη ενημέρωση».


• Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου
«Αν και δεν έχουμε κάνει συνεδρίαση του τοπικού μας συμβουλίου, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, είμαστε αντίθετοι ως προς την ίδρυση λιγνιτωρυχείου στην περιοχή μας για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς κάτι τέτοιο υποβαθμίζει το περιβάλλον».


ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Για το ίδιο ζήτημα επικοινωνήσαμε και με εκπροσώπους τοπικών φορέων, οι οποίοι μας είπαν:

• Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων - Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος
«Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, ανησυχούμε αν βλάπτει το περιβάλλον. Ως κλάδος πιστεύουμε ότι ένα λιγνιτωρυχείο σίγουρα δεν βοηθάει τον τουρισμό, αλλά δεν ξέρουμε και πόσο μπορεί να επηρεάσει. Εμείς παρακολουθούμε το θέμα και θα το ξαναδούμε. Ανησυχούμε όμως, καθώς και παλιά στην περιοχή είχε λειτουργήσει λιγνιτωρυχείο και δεν αποκαταστάθηκε το περιβάλλον, όπως θα έπρεπε. Γενικά είναι ένα θέμα που θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

• Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Ειρήνη Θεοδωροπούλου (μεταφέροντας την θέση του Διοικητικού Συμβουλίου)
«Η Κυπαρισσία αξίζει να είναι μια ανεπτυγμένη τουριστικά πόλη, και γι' αυτόν το σκοπό προσπαθούμε όλοι οι επαγγελματίες και όλοι οι πολίτες. Αν η δημιουργία και η λειτουργία ενός λιγνιτωρυχείου έρθει αντιμέτωπη με το όραμα αυτό, σίγουρα αυτό δεν θα βοηθούσε στην τουριστική ανάπτυξη και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Εμπορικός Σύλλογος είναι αρνητικός.
Ακόμη και αν αυτή η επένδυση έδινε κάποιες θέσεις εργασίας, η ζημιά που θα προκαλούσε θα ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερη. Ωστόσο περιμένουμε και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για περισσότερη ενημέρωση, ώστε να έχουμε πιο σφαιρική άποψη».

Του


Δείτε αναλυτικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας πατώντας εδώ.

Πηγή