Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μελέτη για λιγνιτωρυχείο στους Μύλους Κυπαρισσίας

Λιγνιτωρυχείο σε έκταση 268.500 τ.μ. προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Κυπαρισσίας, κοντά στους Μύλους. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εκμετάλλευση λιγνιτοφόρου κοιτάσματος στη θέση "Μεταλλείο - Καρτελάς - Αγιος Κωνσταντίνος - Μαύρη Λίμνα - Αγιος Γεώργιος".   

Σύμφωνα με τη μελέτη, «η ετήσια παραγωγή στο λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας ανέρχεται στους 40.000 τόνους λιγνίτη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κατευθύνεται στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για ιδιώτες». 

Μεταλλειοκτήτες είναι η Μαγδαληνή σύζυγος Μιχαήλ Καραπάτη με ποσοστό 51% και η Ελένη σύζυγος Εμμανουήλ Καραπάτη με ποσοστό 49%. 

Στη μελέτη αναφέρεται ότι «θα αναπτυχθούν επιφανειακά έργα εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Στους υπό μελέτη χώρους επέμβασης έκτασης 268.500 τ.μ. δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει εξόρυξη λιγνίτη. Η υπό μελέτη έκταση απαρτίζεται από ιδιωτικές κυρίως εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες και δημόσιες δασικές εκτάσεις». 

Όσον αφορά αποστάσεις και πρόσβαση, η μελέτη καταγράφει: «Το λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας απέχει οδικώς περίπου 3,5 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία. Η πρόσβαση από το κύριο οδικό δίκτυο, την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας, που διέρχεται δυτικά του λιγνιτωρυχείου, θα γίνεται μέσω αγροτικής οδού που ξεκινά από την εθνική, περίπου 1,3 χλμ. μετά τον οικισμό Μύροι προς Πύργο, διέρχεται 400 μέτρα περίπου βόρεια από τις εγκαταστάσεις σπαστήρα και συνεχίζει προς την εκμετάλλευση. Η μεταφορά των προϊόντων λιγνίτη προς τους καταναλωτές θα διεξάγεται αποκλειστικά μέσω αυτής της οδού, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται όλοι οι γειτονικοί οικισμοί κατά τη μεταφορά των προϊόντων λιγνίτη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκμετάλλευσης θα αναπτύσσεται προσωρινό δίκτυο οδών προσπέλασης στα διάφορα μέτωπα εργασίας. Η εν λόγω διάνοιξη δε θα δημιουργήσει πρόβλημα αλλοίωσης του περιβάλλοντος, διότι οι κλίσεις των σημείων από τα οποία θα διέλθει είναι μικρές».

Του 
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/54327-meleti-gia-lignitoryxeio-myloi-kyparissias
Πηγή