Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

ΚΕΠΠΥΕΛ: Μόνος τρόπος η αποφυγή εισόδου στην Ελλάδα του βακτηρίου της ελιάς

Την προσοχή στις εισαγωγές φυτικών ειδών από το εξωτερικό λόγω του επιβλαβούς βακτηρίου Xylella fastidiosa εφιστά με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΠΥΕΛ) Καλαμάτας, στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς κ.ά.).

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένας οργανισμός καραντίνας για την Ευρώπη και τη χώρα μας. 


Δεν έχει εντοπισθεί στην Ελλάδα 

Στην ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος του ΚΕΠΠΥΕΛ, Παναγιώτης Αλευράς, επισημαίνει: Το βακτήριο εγκαθίσταται και μολύνει επιλεκτικά τα αγγεία του ξύλου, τα οποία φράσσει με συμπτώματα: νεκρώσεις φύλλων, ξηράνσεις κλαδίσκων, καχεξία, χλώρωση, μάρανση, μείωση της παραγωγής και σταδιακή ξήρανση ολόκληρου του δένδρου. Μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις με το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μικρές αποστάσεις με τον εμβολιασμό και τα έντομα φορείς (μυζητικά έντομα π.χ. τζιτζικάκια, Cicadellidae, Cercopidae, Hemiptera κ.ά.).

Έχει μεγάλο εύρος ξενιστών (εκτός από την ελιά, προσβάλλει την άμπελο, τα εσπεριδοειδή, την αμυγδαλιά, τις πικροδάφνες κ.λπ.).

Δεν υπάρχει χημική καταπολέμησή του. Δεν έχει εντοπισθεί στη χώρα μας. 

Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την πρόληψη, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος του στη χώρα. 


Μολυσμένα ελαιόδεντρα 

Μάλιστα, η Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την υγεία των φυτών (PAFF), που αποτελείται από εκπροσώπους από τα 28 κράτη μέλη, εξέδωσε την Εκτελεστική Απόφαση 2014/497/ΕΕ «σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (Well & Raju)», που αφορά στο φυτοϋγειονομικό καθεστώς του οργανισμού και στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι απαιτήσεις για την εισαγωγή συγκεκριμένων φυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του οργανισμού.

Τα νέα μέτρα απαιτούν από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν άμεσα κάθε νέο κρούσμα στην Ε.Ε., να διενεργούν συνεχώς επίσημες έρευνες και να οριοθετήσουν αμέσως τις μολυσμένες περιοχές. Επίσης, απαιτούν την εκρίζωση των μολυσμένων ελαιοδέντρων, καθώς και αυτών που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τη μολυσμένη περιοχή. Επίσης, προβλέπουν τη δυνατότητα η Ιταλία να εφαρμόσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του βακτηρίου σε όλη την επαρχία του Lecce, αλλά και σε ζώνες μήκους 20 χιλιομέτρων στις επαρχίες του Brindisi και του Taranto.

Επίσης, θα γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών στην Ε.Ε. που είναι επιρρεπείς να μολυνθούν από το Xylella fastidiosa.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή για την εισαγωγή των φυτών καφέ από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, πρέπει να γίνεται προμήθεια υγιών και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και να γίνεται ενημέρωση του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την εισαγωγή φυτών προς φύτευση στη χώρα μας, από χώρες στις οποίες έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία του βακτηρίου, προκειμένου να διενεργηθούν οι επίσημοι έλεγχοι. 

Πηγή