Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Σε αποδιοργάνωση η αγορά στη Μεσσηνία, όπου τα «λουκέτα» κυριάρχησαν και το 2014 - Αρνητικό το ισοζύγιο και στα Φιλιατρά

Ανηφορικός και δύσκολος θα είναι ο δρόμος μία ακόμη χρονιά για τον εμπορικό κόσμο της Μεσσηνίας. Όπως επισημαίνεται σε στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το 2014, συνολικά είχαμε 549 νέες εγγραφές επιχειρήσεων και 700 διαγραφές.

Σύμφωνα με αυτά, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται. Αυτό αποτυπώνεται στην καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων του νομού, όπου τα «λουκέτα» αγγίζουν μεγάλα ποσοστά.

Η πλειοψηφία των ίδιων εμπόρων αποτελεί τμήμα των μικρομεσαίων στρωμάτων, με αποτέλεσμα να βιώνουν εις διπλούν (ως καταναλωτές και ως έμποροι που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από καταναλωτές) τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το βάρος της επιβίωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το «Θάρρος» στη διάθεσή του, στο βιοτεχνικό τμήμα (μεταποίηση) είχαμε 59 νέες εγγραφές το 2014 και 128 διαγραφές, στο εμπορικό 136 εγγραφές και 193 διαγραφές, στο τμήμα παροχής υπηρεσιών ο απολογισμός ήταν και εδώ αρνητικός, 321 εγγραφές έναντι 351 διαγραφών. Αντιστροφή της εικόνας έχουμε μόνο στα τμήματα τουρισμού-πολιτισμού, όπου την προηγούμενη χρονιά είχαμε 22 εγγραφές και 20  διαγραφές και στον τομέα μεταφορών, όπου οι εγγραφές (11) ήταν περισσότερες από τις διαγραφές (7). 


Η κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού 

Η οικονομική ύφεση έπληξε τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς. Στην Καλαμάτα υπήρξαν 288 εγγραφές και 337 διαγραφές, στους Γαργαλιάνους 14 νέες εγγραφές και 40 διαγραφές, στην Καρδαμύλη 5 εγγραφές και 3 διαγραφές, στην Κορώνη η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη (7 διαγραφές- 7 εγγραφές), στην Κυπαρισσία είχαμε 18 εγγραφές και 36 διαγραφές, στη Μεσσήνη το αρνητικό ισοζύγιο ήταν 24 με 34, στην Πύλο 7 με 11, στα Φιλιατρά 10 με 20 και μόνο στη Στούπα υπήρξε βελτίωση της εικόνας με 8 νέες εγγραφές και 6 διαγραφές. Εκείνο, δηλαδή, που θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος είναι ότι μόνο η Μάνη, η Κορώνη και κάπως η Πύλος άντεξαν στη λαίλαπα της κρίσης για 5η συνεχόμενη χρονιά. 


Εγγραφές - διαγραφές ανά κύρια δραστηριότητα 

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζουν αναλυτικά την εικόνα της αγοράς στη Μεσσηνία. Έτσι, το 2014 άνοιξαν 26 νέα παντοπωλεία, ενώ έκλεισαν 34, άνοιξαν 23 επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και έκλεισαν 19, στα καταστήματα εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία, ψητοπωλεία) άνοιξαν 81 και έκλεισαν 91, στα καφέ-μπαρ άνοιξαν 24 και έκλεισαν 23, στις καφετέριες άνοιξαν 62 και έκλεισαν 61, άνοιξαν γραφεία 14 ασφαλιστικοί σύμβουλοι και έκλεισαν τα γραφεία τους 13, ενώ, τέλος, άνοιξαν 7 νέα κομμωτήρια και έκλεισαν 8.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη