Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σε τέσσερις κάδους πλέον τα απορρίμματα συσκευασίας

Διπλασιασμό του στόχου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, από 10% σε 20% και θέσπιση υποχρεωτικής συλλογής 4 ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας από χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ΧΥΤΑ και να επιστρέψουν πολύτιμοι πόροι στην παραγωγική αλυσίδα. 

Στο σχέδιο νόμου, το υπουργείο Περιβάλλοντος θεσμοθετεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις και υποχρεώσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), καθώς και σημειακές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της εφαρμογής των σχεδιασμών και την αντιμετώπιση κρίσεων. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των ΣΕΔ, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και των φορέων διαχείρισης των αποβλήτων, μειώνεται η γραφειοκρατία, αίρονται ασάφειες της νομοθεσίας και καταργούνται ανεπίκαιρες διατάξεις.

Με την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ αυστηροποιείται ο έλεγχος των ΣΕΔ, με την εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία τους, με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος αξιοποίησης των εσόδων τους, που εντέλει αποτελούν κοινό πόρο που προέρχεται από τους χρήστες των προϊοντων, όριο στα διοικητικά κόστη ίσο με το 10% των ετήσιων εσόδων, εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, αποσαφήνιση των υποχρεώσεών τους έναντι της πολιτείας κλπ. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η εισφορά των συστημάτων στον ΕΟΑΝ από 2 σε 3% των εσόδων τους προκειμένου να διαθέτει πρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, ενώ καταργείται η υποχρέωση άδειας συλλογής και μεταφοράς από τους Δήμους. 

Η περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό. Η χώρα υπολείπεται των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης που έχουν τεθεί με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η μη επίτευξη των στόχων αυτών έχει ως συνέπεια να οδηγούνται σε ΧΥΤΑ πολύτιμοι πόροι που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην παραγωγική αλυσίδα. Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, η ενίσχυση της ανακύκλωσης αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα αυστηρότερο και πιο φιλόδοξο ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων και στόχων.

Πηγή