Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η προϊστορία στα ντέρμπι "Πάμισος - Εράνη"

Το παιχνίδι του Παμίσου με την Εράνη δεσπόζει δίχως αμφιβολία στο πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στην Α' τοπική το Σαββατοκύριακο.

Ένα από τα πιο… κλασικά Μεσσηνιακά ντέρμπι ανάμεσα σε δύο από τις πιο μεγάλες ομάδες του νομού. 

Ο Πάμισος και η Εράνη έχουν διασταυρώσει πολλές φορές τα ξίφη τους στο παρελθόν, έχοντας αναμετρηθεί αρκετές φορές και σε τελικό κυπέλλου. Οι μάχες τους ήταν χαρακτηριστικές στο πρωτάθλημα της  Δ' εθνικής που αγωνιζόντουσαν επί πολλά χρόνια.

Γι' αυτό λοιπόν ο αγώνας του Σαββάτου έχει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από βαθμολογικής άποψης, όσο και λόγω γοήτρου που παίζει πάντα ρόλο σε τέτοιες αναμετρήσεις. Αξίζει λοιπόν σήμερα να κάνουμε μια αναδρομή στο τι έχει γίνει στα ματς μεταξύ Παμίσου και Εράνης, τόσο στη Μεσσήνη όσο και στα Φιλιατρά, την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το 2009 και έπειτα. Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τα πέντε τελευταία χρόνια, 14 φορές. Δέκα είναι οι αγώνες πρωταθλήματος και τέσσερις κυπέλλου. Η προϊστορία δείχνει μια ελαφρά υπεροχή της Εράνης, σε ένα ζευγάρι πάντως αρκετά ισορροπημένο. Συγκεκριμένα η Εράνη στα 14 αυτά παιχνίδια, μετρά 5 νίκες, ο Πάμισος έχει 4, ενώ 5 φορές είχαμε ισοπαλία.

Τα 14 παιχνίδια  από το 2009 

Ας δούμε αναλυτικά τι έχει συμβεί σε καθεμία σεζόν ξεχωριστά:

2013-2014
Πέρυσι στην Α' τοπική οι δύο ομάδες είχαν δύο ισοπαλίες.
Στη Μεσσήνη στον α' γύρο ήρθαν 1-1 και στα Φιλιατρά είχαμε λευκή ισοπαλία.

2012-2013
Πριν δύο χρόνια στη Δ' εθνική ο Πάμισος είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο με 2-0 στη Μεσσήνη, με την Εράνη να επικρατεί στην έδρα της με 1-0. Ηταν μια σεζόν πάντως που και οι δύο υποβιβάστηκαν στην Α' τοπική.

2011-2012
Εκείνη τη σεζόν είχαμε τέσσερις αναμετρήσεις μεταξύ Παμίσου και Εράνης.
Στο πρωτάθλημα η Εράνη νίκησε 1-0 τους νησιώτες στα Φιλιατρά, ενώ
στη Μεσσήνη ο αγώνας έληξε ισόπαλος δίχως τέρματα.
Στο κύπελλο συναντήθηκαν στα ημιτελικά με την Εράνη να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Στο πρώτο ματς ο Πάμισος επικράτησε 2-1, όμως στον επαναληπτικό των Φιλιατρών η Τριφυλιακή ομάδα νίκησε 1-0 με γκολ στο φινάλε και πήρε την πρόκριση.

2010-2011
Και πριν τέσσερα χρόνια οι δύο μεγάλες ομάδες του νομού αντάμωσαν τέσσερις φορές, δύο για το πρωτάθλημα της Δ' εθνικής και δύο για το κύπελλο.
Στο πρωτάθλημα η Εράνη νίκησε στην έδρα της 1-0, ενώ στη Μεσσήνη είχαμε και πάλι λευκή ισοπαλία.
Στην ημιτελική φάση του κυπέλλου όμως ο Πάμισος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με δύο νίκες, 1-0 στην έδρα του και 1-2 στα Φιλιατρά.

2009-2010
Εκείνη τη σεζόν οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν και πάλι στη Δ' εθνική.
Στον αγώνα του πρώτου γύρου η Εράνη επικράτησε με 3-1 του Παμίσου, ενώ στο παιχνίδι της Μεσσήνης είχαμε μια ακόμη ισοπαλία με σκορ 1-1.


Τα αγωνιστικά νέα 

Όσον αφορά τα αγωνιστικά νέα των δύο ομάδων, στον Πάμισο υπάρχει ενθουσιασμός τόσο από τη νίκη στην πρεμιέρα επί του Δωρίου όσο και από την είσοδο στη διοίκηση του επιχειρηματία Δ. Αντωνόπουλου. Στόχος φυσικά είναι η νίκη, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τις δυσκολίες της αναμέτρησης. Εκτός μάχης είναι ο τραυματίας Α. Καλογερόπουλος, όμως γυρίζει ο Τσιμπλάκης που εξέτισε και πιο έτοιμος θα είναι και ο Γ. Τρίψας. Στο στρατόπεδο της Εράνης προετοιμάζονται για το μεγάλο παιχνίδι, όντας σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Η Φιλιατρινή ομάδα σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και στόχος είναι να μη φύγει ηττημένη από τη Μεσσήνη. Μοναδική απουσία αλλά σημαντική θα είναι ο Κόλλιας.