Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Υποχρεωμένοι οι ΟΤΑ για την ελεύθερη πρόσβαση Α.με.Α. στις παραλίες

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση στους παραχωρούμενους από το Υπουργείο Οικονομικών κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας, κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις, να προβαίνουν σε εγκαταστάσεις που διευκολύνουν τα Α.με.Α, χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων στην πρόσβαση στις παραλίες. 

Οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται είναι:

  • Τοποθέτηση διαδρόμου κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό, κατάλληλου για τους εν λόγω χρήστες και αποκλειστικής χρήσης για αυτούς. Η υποχρέωση αυτή αφορά ένα τουλάχιστο διάδρομο ανά Δημοτική Ενότητα στην οποία έχουν παραχωρηθεί οι παραπάνω χώροι. Με την ΚΥΑ επίσης καθορίστηκαν οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές του διαδρόμου.
  • Εγκατάσταση ενός τουλάχιστον χώρου υγιεινής (W.C.) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 
  • Εξασφάλιση, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ενός (1) τουλάχιστον χώρου στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην εγκύκλιο τονίζεται τέλος ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα, είναι επιβεβλημένη για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και τη συμμετοχή τους χωρίς εμπόδια στην κοινωνική ζωή.