Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αναγκαία η λήψη μέτρων για την καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού

Εγκύκλιο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας έχει αποστείλει το υπουργείο Υγείας. Η σχετική εγκύκλιος κοινοποιείται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος της σχετικής πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των υπευθύνων σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου ύδατος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Το υπουργείο υγείας επισημαίνει τα εξής:

Για την επίτευξη του στόχου της διασφάλισης παροχής καθαρού και υγιεινού νερού σε όλους τους πολίτες της χώρας, πρωταρχικής σημασίας είναι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των απαραίτητων έργων ύδρευσης, καθώς και η ανελλιπής τήρηση των διαδικασιών ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Για τους λόγους αυτούς οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως υπεύθυνοι ύδρευσης θα πρέπει :
  • Να αξιολογούν με προτεραιότητα τα έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης. 
  • Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κ.λπ.).
  • Να συντηρούν τακτικά και να ελέγχουν συστηματικά τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), ενώ τα φθαρμένα δίκτυα να αντικαθίστανται με προτεραιότητα.
  • Να διενεργούν συστηματικά τους προβλεπόμενους από την κείμενη νομοθεσία ελέγχους.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να συστηματοποιηθεί ο έλεγχος του πόσιμου νερού και να υπάρχει πλήρης εικόνα των προβλημάτων και του ελέγχου σε επίπεδο Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας.