Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Λιπίδια: τα "ναρκωτικά" του εγκεφάλου

Γιατί είμαστε ικανοί να σηκωθούμε μεσάνυχτα για να φάμε ένα κομμάτι σοκολάτα κι όχι ένα καρότο; Την απάντηση δίνει εν μέρει η επιστημονική ομάδα του Serge Luquet, επικεφαλής του Εργαστηρίου Λειτουργικής & Προσαρμοστικής Βιολογίας (Université Paris Diderot): τα τριγλυκερίδια, λιπίδια διατροφικής προέλευσης, δρούν στον εγκέφαλό μας στοχευμένα στο δίκτυο της "ανταπόδωσης", το ίδιο ακριβώς σημείο το οποίο εμπλέκεται στον εθισμό στα ναρκωτικά.

Φωτο: το πράσινο χρώμα δείχνει το σημείο του εγκεφάλου που "εθίζεται" στα τριγλυκερίδια

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 15 Απριλίου στην ιατρική επιθεώρηση  "Molecular Psychiatry". Πειράματα  σε ποντίκια έδειξαν έντονο συσχετισμό ανάμεσα στη συγκέντρωση τριγλυκερίδιων στο αίμα και στην ενεργοποίηση στον εγκέφαλο της λειτουργίας της "ανταπόδωσης" δηλαδή της αίσθησης ευχαρίστησης που δίνει ένα τρόφιμο, με αποτέλεσμα να το αποζητούμε σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και να το θεωρούμε "αναγκαίο" στη διατροφή μας.

Κατηγορίες  τροφίμων που προκαλούν υπερσυγκέντρωση τριγλυκερίδιων είναι τα γλυκά και τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία οδηγούν επίσης στην παχυσαρκία.

Η έρευνα , την οποία χρηματοδότησε το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS)  δείχνει ότι τα τριγλυκερίδια που προέρχονται από τη διατροφή μας δρούν σαν "ναρκωτικά" στον εγκέφαλό μας.

Για την αποφυγή αυτού του τροφικού "εθισμού", οι επιστήμονες συνιστούν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά -που δίνουν στο οργανισμό τα απαραίτητα σάκχαρα- και ελαιολάδου, που είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, κυρίως του ελαϊκού οξέως.