Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Απλουστεύεται η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων - Τι αλλάζει στο πτωχευτικό δίκαιο

Τα χέρια σε πλήθος επιχειρηματίες «λύνει» η νέα πτωχευτική διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Με το νέο νόμο διευκολύνεται τόσο η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσο και η εκκαθάριση εκείνων που τελικά δεν θα τα καταφέρουν. 

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον μείζονα στόχο. Θα καλυφθεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των εν δυνάμει επενδυτών, καθώς θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα η «δεύτερη ευκαιρία», ώστε όταν αποτύχει μία προσπάθεια, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική ενέργεια, χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν. 

Η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει κίνητρα και σε όσους για πρώτη φορά θέλουν να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς. 

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να καταγραφούν πάνω από 250.000 «λουκέτα» από την αρχή της κρίσης. 

Ειδικότερα, με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, ψηφίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.