Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η αρχιτεκτονική και το ντιζάιν εκ των... "ΕΣΩ" στις 18 Φεβρουαρίου

"H αρχιτεκτονική είναι σαν ακινητοποιημένη μουσική", είπε κάποτε ο Γκαίτε, "η ποίηση των πλίνθων και της ασβέστου", ενώ ο Λε Κορμπυζιέ την περιέγραψε με περισσότερη σαφήνεια: "Τα κτίρια είναι σαν αιωρούμενοι όγκοι που ξεπηδούν από ένα ζωγραφικό πίνακα και παίζουν με τις σκιές και το φως"...

Είναι αλήθεια πως η αρχιτεκτονική μπορεί ταυτοχρόνως να είναι τόσο αυστηρή, τόσο πνευματική, τόσο διανοητικά ζωντανή και τόσο βαθιά αισθησιακή. Οι αρχιτέκτονες έχουν την τάση να την σκέφτονται όλη την ώρα, χωρίς ασφαλώς να οραματίζονται πάντα μεγαλεπήβολα σχέδια και ουρανοξύστες.

Η έμπνευσή τους θεωρείται ανεξάντλητη, όπως άλλωστε και η παρατηρητικότητά τους: νέες μορφές, υλικά, υφές, ο τρόπος που διαχέεται το φως είναι στοιχεία που ακτινογραφούνται αμέσως μόλις ο αρχιτέκτονας εισέλθει σ' ένα χώρο.

Όμως, ο κύριος σκοπός της αρχιτεκτονικής είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να δημιουργήσει περιβάλλοντα για αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές ιδεών και σκέψεων. Στο ΕΣΩ, στην ημερίδα-θεσμός για το interior design και την αρχιτεκτονική, όλοι αυτοί οι άνθρωποι του χώρου της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, συζητούν και αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται, λειτουργούν και δημιουργούν: "Η τέταρτη ημερίδα του ΕΣΩ, στις 18 Φεβρουαρίου, έρχεται μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής διοργάνωσης ( με τη συμμετοχή 800 ατόμων), να επιβεβαιώσει τη θέση της ως το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού στην Ελλάδα και, πάνω απ' όλα, να οικοδομήσει μία διασυνδεδεμένη κοινότητα που δεν θα διαλυθεί όταν σβήσουν τα φώτα", λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπαρτζώκας, συνδιοργανωτής του ΕΣΩ.


Η φετινή συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες και πλαισιώνεται για πρώτη φορά από αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, που ανοίγουν το ΕΣΩ προς την πόλη και διευρύνουν την πλατφόρμα της συζήτησης, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Στο φετινό ΕΣΩ η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο πιο έντονα από ποτέ.

Ομιλητές από διαφορετικές περιοχές του δημιουργικού τομέα, πραγματεύονται από κοινού το ζήτημα της πόλης μέσα από τα δικά τους, προσωπικά αναγνώσματα και ξεχωριστά "εργαλεία". Ο Γιώργης Γερόλυμπος εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους το βλέμμα του κινείται ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία, κατασκευάζοντας τοπία. Η Ρένα Σακελλαρίδου παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, στην Οδό Σίνα, όπου η αρχιτεκτονική έρχεται να συνθέσει και να αναδείξει ολόκληρη την πυκνή διαστρωμάτωση του κέντρου της πρωτεύουσας, ενώ ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος μιλάει για το έργο των Klab όπου η μητροπολιτική κατάσταση είναι βασικό συστατικό, από την αρχή.

Ο Δημήτρης Κολιαδήμας των Designers United καταπιάνεται με το ζήτημα της επικοινωνίας. Η Μαριάνθη Τάταρη των UN Studio παρουσιάζει προβληματισμούς αιχμής, μέσα από την αρχιτεκτονική δουλειά της στα πιο προκλητικά αστικά περιβάλλοντα του κόσμου, την ίδια ώρα που ο Πρόδρομος Νικηφορίδης φέρνει στο προσκήνιο το νέο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο.

Τέλος, ο Σταύρος Παπαγιάννης μιλάει για τον σχεδιασμό σε πολλαπλές κλίμακες, από τη σκοπιά του branding. Έκπληξη της ημερίδας θα είναι το φινάλε που θα κάνει η διάσημη Ιταλίδα σχεδιάστρια Carlotta de Bevilacqua η οποία θα μιλήσει για φωτισμό και τη τέχνη του.

Η τέταρτη ημερίδα του ΕΣΩ, που έρχεται ως συνέχεια και ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας των τριών προηγουμένων διοργανώσεων, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσα από τα social media και στο άνοιγμα της συζήτησης έξω από το αμφιθέατρο, καθώς η διάδραση με το κοινό μέσα και έξω από αυτό, είναι το μεγάλο της ζητούμενο.

Επιστρατεύει το Twitter (#Esw15) για τις ερωτήσεις προς τους ομιλητές και χρησιμοποιεί ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία θα χρησιμοποιείται τόσο για την επικύρωση των εισιτηρίων όσο και για την προσφορά στο κοινό μιας πρόσθετης παλέτας από εξατομικευμένες επιλογές.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης θα είναι ο αρχιτέκτονας και αρχισυντάκτης του ARCHISEARCH. gr, Σταύρος Μαρτίνος. Η διάθεση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων: www.esw.gr

Βάσω Μιχοπούλου 

Πηγή