Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μπλε λαμπτήρες LED εξαιρετικά υψηλής απόδοσης και πολύ μεγάλης διάρκειας

Μέχρι σήμερα ξέραμε τα κόκκινα και πράσινα φώτα LED. Αλλά αυτό που δεν υπήρχε ήταν το μπλε. Τρεις Ιάπωνες επιστήμονες, ο Isamu Akasaki, ο Hiroshi Amano και ο Shuji Nakamura, εφηύραν τη δίοδο εκπομπής μπλε φωτός, Blue light - emitting diode (LED)- η οποία επέτρεψε την παραγωγή των μπλέ λαμπτήρων λευκού φωτισμού LED. 

Στους τρεις αυτούς επιστήμονες θα απονεμηθεί και το Νόμπελ Φυσικής 2014 για την εφεύρεση τους. Όπως δήλωσε χθες ο Per Delsing, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας "Τα κόκκινα και πράσινα φώτα LED υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το μπλε ήταν αυτό που έλειπε. Χάρη στο μπλε LED τώρα μπορούμε να έχουμε μία πηγή λευκού φωτός εξαιρετικά υψηλής απόδοσης και πολύ μεγάλης διάρκειας". 

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής της Βρετανίας, Frances Saunders, δήλωσε πως η μετάβαση στις λάμπες LED προσφέρει τη δυνατότητα τεράστιας εξοικονόμησης ενέργειας. "Σήμερα το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για τον φωτισμό.  Με τις λάμπες LED το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι θα μπορύσε να πέσει στο 4%. Η έρευνα των κ. Αkasaki, Amano και Νakamura ήταν εκείνη που έκανε εφικτή τη δυνατότητα αυτή και το Νόμπελ αποτελεί μία αναγνώριση στη συμβολή τους", τόνισε, ενώ η σουηδική Ακαδημία στην ανακοίνωσή της ανέφερε: "Οι λάμπες πυρακτώσεως φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτίζεται με λάμπες LED".

Πηγή