Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Τα ανοιχτά μέτωπα του "Καλλικράτη" στη Μεσσηνία

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην προχθεσινή συνάντηση με την ΚΕΔΕ προανήγγειλε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον "Καλλικράτη" και γενικότερα στο μοντέλο λειτουργίας των δήμων. Η προαναγγελία αυτή ανοίγει διάπλατα την πόρτα για αλλαγές στο γεωγραφικό χάρτη της αυτοδιοίκησης, αφού είναι σίγουρο πως πολλές περιοχές θα διεκδικήσουν να ξαναγίνουν δήμοι όπως ήταν την εποχή του… "Καποδίστρια".

Παράλληλα θα δοκιμαστεί σκληρά η συνοχή πολλών καλλικρατικών δήμων της Μεσσηνίας και ειδικότερα αυτών που η συγχώνευση των καποδιστριακών ενοτήτων δεν ήταν απόλυτα επιτυχής. Έτσι στο Δήμο Τριφυλίας οι ενότητες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών δεν έχουν "χωνέψει" ακόμα τη συγχώνευσή τους με την Κυπαρισσία. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Κορώνη από τη Χώρα δεν είναι μόνο γεωγραφική. Στο Δήμο Μεσσήνης η αντίθεση μεταξύ των παραθαλάσσιων και των ορεινών ενοτήτων δεν έχει πάρει ακόμα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά δεν είναι σίγουρα και πρότυπο επιτυχημένης συγχώνευσης. Στο Δήμο Καλαμάτας το αστικό κέντρο αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα από τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και για αυτό είναι σίγουρο ότι οι ενότητες Θουρίας, Άριος και Αρφαρών δεν θα έλεγαν "όχι" σε τυχόν δημιουργία νέου δήμου. Στο Δήμο Μάνης η ενότητα Αβίας φλερτάρει με το Δήμο Καλαμάτας, ενώ γενικότερα οι Μανιάτες καλοβλέπουν μια ένωση των Δήμων Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.  ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ 

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών ανέπτυξαν τα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και αφορούν:

- Στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην «επιστροφή» στα ταμεία των δήμων της χώρας του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της αυτοδιοίκησης.

- Στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που αφορά 33.000 θέσεις απασχόλησης.

- Τι θα ισχύσει στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου, μετά την κατάργηση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου.

- Στη συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού. Καθώς και στη μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στους δήμους.

- Στη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.

- Στην παροχή δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας, που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της έλλειψης αυτής.

- Στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού, με το οποίο ζητά να δοθεί η δυνατότητα καταβολής εξόδων σε όλους τους αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους.

- Να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.

- Στην παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των αθλητικών χώρων των δήμων.