Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Σε ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν οι δήμοι

Τις δυνατότητες συμμετοχής των δήμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και οδηγίες σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο την επιχειρησιακή λειτουργία και τη χρηματοδοτική υποστήριξη των διεθνών συνεργασιών των δήμων, δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών. Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο 

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις διεθνείς συνεργασίες των ΟΤΑ συνιστά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες", 2014-2020, το οποίο, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί αδελφοποιήσεις και δίκτυα πόλεων και συνιστά, ιδιαίτερα για εκείνους τους ΟΤΑ που δεν διαθέτουν ευρείες εταιρικές σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, σημαντικό μέσο για την ευρωπαϊκή τους δικτύωση. Ωστόσο, εκτός από το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να αναζητήσουν πόρους και σε άλλα προγράμματα. Τα κυριότερα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί: (κάντε κλικ για μεγέθυνση)


Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες" 2014-2020 διευκρινίζεται ότι οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής: 

να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν την Ένωση, την ιστορία και την πολυμορφία της, 

να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να βελτιώσει τις συνθήκες για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά, σε επίπεδο Ένωσης. 

Ειδικοί στόχοι που θα επιδιωχθούν σε διακρατικό επίπεδο ή με ευρωπαϊκή διάσταση είναι οι εξής: 

- ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις αξίες καθώς και το σκοπό της Ένωσης, δηλαδή την προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της μέσα από την τόνωση του διαλόγου, του προβληματισμού και της ανάπτυξης δικτύων, 

- ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο, με υποβοήθηση των πολιτών να κατανοήσουν τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ένωσης και με την προώθηση ευκαιριών για κοινωνική και διαπολιτισμική δράση και εθελοντισμό σε επίπεδο Ένωσης. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο σκέλη και σε μία οριζόντια δράση: 

Σκέλος 1: Ευρωπαϊκή μνήμη: Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία, καθώς και τις αξίες και το στόχο της Ένωσης. 

Σκέλος 2: Συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά: Ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο.