Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που θα ισχύουν στο ΙΚΑ από την 1/7/2014 για εργοδότες και εργαζόμενους

Στο 39,9% μειώνονται οι εισφορές στο ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου


Στο 39,9% διαμορφώνονται από την 1η Ιουλίου οι βασικές εισφορές που θα επιβαρύνουν τους μισθούς μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την τρόικα που επισημοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σχετικό κόστος «θα φτάσει περίπου στο 40% έναντι περίπου 44%» και πως «με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, ενώ θα αυξηθούν και οι αποδοχές των υπαλλήλων». Με δεδομένη τη μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που είχε γίνει από την 1η Δεκεμβρίου του 2013, οι εργοδοτικές εισφορές θα έχουν «ελαφρυνθεί» κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι εισφορές των εργαζομένων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή, συνολικά, η μείωση θα φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες (από 44,9% σε 39,9%).


ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 
Η νέα μείωση αφορά τις συνεισπραττόμενες από το ΙΚΑ εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να «κόβεται» το «έξτρα» οικογενειακό επίδομα που χορηγούσε ο Οργανισμός και να δυσχεραίνεται η καταβολή του επιδόματος μητρότητας. 
Ωστόσο θα έχει άμεσα οφέλη: Για μισθό 1.500 ευρώ ο εργοδότης θα έχει κέρδος 43,5 ευρώ τον μήνα και ο εργαζόμενος 15 ευρώ μετά την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ. 
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να «καλύψει» από το πρωτογενές πλεόνασμα το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί (περί τα 350 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι θετικές, για τα έσοδα Ταμείων και εφορίας, επιπτώσεις από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη φορολόγηση του εισοδήματος επιχειρήσεων και εργαζομένων) και να προχωρήσει το 2016 σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά επιπλέον 1 ποσοστιαία μονάδα «ύστερα από αξιολόγηση». Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, ωστόσο, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης έως το τέλος του 2014 και τη λήψη μέτρων, από το 2015, με στόχο την εφαρμογή ενιαίων παροχών - συντάξεων στα Ταμεία.