Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Παίξτε ρακέτες για καλή υγεία!

Η εικόνα είναι πανομοιότυπη κάθε καλοκαίρι! Δίπλα στο κύμα οι «αθλητές» της παραλίας με τις ρακέτες ανά χείρας να χτυπούν το μπαλάκι, να πέφτουν στην καυτή άμμο για να σώσουν μια μπαλιά και κάποιοι άλλοι να εκνευρίζονται αφόρητα από τον ήχο του καλοκαιρινού αυτού σπορ. 

Αναμφίβολα, ο πρωταγωνιστής κάθε καλοκαιριού είναι οι ρακέτες, οι οποίες παίζονται από όλες τις ηλικίες, δεν χρειάζονται ακριβό εξοπλισμό, ενώ προσφέρουν στιγμές διασκέδασης. 
Την ίδια στιγμή το παιχνίδι με τις ρακέτες αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, ακόμη και στην περίοδο των διακοπών, καθώς γυμνάζουν όλο το σώμα. 

Ταπεινές…πλην τίμιες και «υγιεινές»!
Συγχρονισμός, αντίληψη και ταχύτητα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.
Οι ταπεινές ρακέτες, επειδή ακριβώς απαιτούν συνεχή κίνηση πάνω στην καυτή άμμο, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων. Κυρίως, όμως, δυναμώνουν την καρδιά, καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται στο μέγιστο. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μία ώρα παιχνιδιού ισοδυναμεί με τρία χιλιόμετρα τρέξιμο.
Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται οι ρακέτες από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη.
 

Τα οφέλη
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine1 έδειξε ότι όσοι αθλούνται κάνοντας σπορ με ρακέτες μειώνουν κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παράλληλα, η άθληση με τις ρακέτες επιβραδύνει την οστική απώλεια, ενώ χαρίζει ισορροπία και ευελιξία, καθώς ο παίκτης, για να ανταποδώσει τη μπαλιά με τη ρακέτα, πρέπει να συγχρονίσει τα χέρια και τα μάτια του.
Επίσης οι ρακέτες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς οι παίκτες καλούνται να αποφασίσουν πολύ γρήγορα την επόμενη κίνησή τους, ενώ βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση.
Επιπλέον, όπως και τα υπόλοιπα αθλήματα, μπορεί να μειώσουν το άγχος και το στρες, καθώς απελευθερώνονται οι ντοπαμίνες ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας, που χαρίζουν ευεξία και ανεβάζουν τη διάθεση στα ύψη.
 

Θερμίδες
Παίζοντας ρακέτες, και ανάλογα με το επίπεδο της έντασης, μπορείτε να κάψετε πάνω από 700 θερμίδες. Πάντως για ένα απλό, φιλικό παιχνίδι (μέτριας έντασης), μπορείτε να χάσετε μέχρι και 511 θερμίδες. 

Μην παίζετε ανάμεσα στα πλήθη
Το παιχνίδι με τις ρακέτες στην παραλία μπορεί να συνδυάζει την άσκηση και τη διασκέδαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αφόρητα ενοχλητικό για τους υπόλοιπους λουόμενους.
Για να μην δημιουργούνται προβλήματα και προστριβές, μεταφέρετε τη δράση στις λιγότερο πολυσύχναστες μεριές της παραλίας, είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν μερικές οργανωμένες παραλίες.


Πηγή