Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Ειδικό πακέτο από το ΕΣΠΑ για δημοτικά έργα με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ

Τρεις θετικές ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη συμμετοχή των δήμων στο ΕΣΠΑ αναμένονται να γίνουν σύντομα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησής τους,  επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό ενός πακέτου για την υλοποίηση έργων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, με φορέα εφαρμογής την ΕΕΤΑΑ.

Δεύτερον, πρόκειται άμεσα να υπογραφεί ΚΥΑ μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, η οποία θα προβλέπει την τεχνική υποστήριξη μικρών δήμων αναφορικά με την ωρίμανση των έργων και την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης, από το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Τρίτον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης για την υλοποίηση των έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» που αφορούν τους Δήμους.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20 και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής των έργων.

Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Χαρίτση τη σημασία  υποστήριξης  των  μικρών Δήμων (ορεινών, νησιωτικών, απομακρυσμένων) για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ενώ σχολιάζοντας αργότερα τα αποτελέσματα της συνάντησης ανέφερε:

«Η συνάντηση μας με τον κ. Χαρίτση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Επισημάναμε για άλλη μία φορά πως για εμάς είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Πληροφορηθήκαμε πως με σχετική ΚΥΑ ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα στηριχθούν ουσιαστικά οι μικροί Δήμοι, ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ. Αναμένουμε να δούμε και στην πράξη τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης, μέσω ΕΣΠΑ, δημοτικών έργων».