Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ετοιμαστείτε για ρακέτες στις παραλίες των Φιλιατρών και όχι μόνο...!

Επειδή, λοιπόν, το καλοκαίρι έφτασε κι επίσημα, πάρτε ρακέτες, αντηλιακά και ένα καλό γυαλί ηλίου και ετοιμαστείτε!

Κάποιοι το βρίσκουν ιδιαίτερα ενοχλητικό και κάποιοι άλλοι το απόλυτο παιχνίδι της παραλίας.

Στις παραλίες των Φιλιατρών (Στόμιο & Λαγκούβαρδος) και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σπορ και τα μπαλάκια κάθε μέρα παίρνουν φωτιά. 

Παραλία "Στόμιο" Φιλιατρών

Παραλία "Λαγκούβαρδος" Φιλιατρών

Όπως καταλάβατε αναφερόμαστε στην αντισφαίριση  ξυλορακέτας, δηλαδή στις περίφημες ρακέτες.

Έiναι σπορ  κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, με πολύ εύκολη εκτέλεση της άσκησης, ενώ δεν χρειάζεται να διαθέτετε καλή φυσική κατάσταση για να παίξετε.

Η φιλοσοφία του ρακετίστα εμπεριέχει θάλασσα, ομαδικότητα, θέαμα, άθληση και δύναμη.

Η αντισφαίριση ξυλορακέτας είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. 

Η διαφορά του από το τένις και το πινγκ-πονγκ είναι πως ο απέναντι είναι συμπαίκτης.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να φέρει ο ένας τον άλλον στα όριά του χωρίς να τον δυσκολέψει. 


Τι γυμνάζει: 

Βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, τον συντονισμό και ενδυναμώνει μεγάλο μέρος του σώματος από τα πόδια ως τους ώμους (ενισχύει αρκετά τους δελτοειδείς, τους θωρακικούς, τους τρικέφαλους, αλλά και τους γλουτιαίους).

Το σοβαρότερο μειονέκτημα του παιχνιδιού είναι ότι γυμνάζει κυρίως την πλευρά του χεριού που κρατάμε την ρακέτα (μονόπλευρη επιβάρυνση).

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να τις αποφεύγουν.

Οι θερμίδες που θα κάψετε εξαρτώνται από την ένταση του παιχνιδιού και το πόσο κινείστε όταν παίζετε.

Για ένα παιχνίδι με μέτρια ένταση οι θερμίδες που θα καταναλώσετε σε μισή ώρα είναι 250-350. 


Συμβουλές
  • Απαραίτητη η  σωστή προετοιμασία για να μειωθεί  ο κίνδυνος τραυματισμού.  
10 λεπτά παιχνίδι σε πολύ χαμηλή ένταση είναι η ασφαλέστερη μέθοδος προθέρμανσης. 
  • Η κατάλληλη ρακέτα θα πρέπει να  είναι μέτρια σε βάρος. 
Οι πιο βαριές ρακέτες (450-500 γρ) εξυπηρετούν το αμυντικό και αργό παιχνίδι και δυσκολεύουν τις κινήσεις, ενώ οι ελαφριές (350-400 γρ) είναι κατάλληλες για γρήγορο και επιθετικό παιχνίδι, αλλά έχουν πρόβλημα σταθερότητας.
  • Η αμμουδιά πρέπει να είναι καθαρή από μικροαντικείμενα, σπασμένα γυαλιά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τραυματισμό. 
  • Καλό είναι να μην γίνει το παιχνίδι τις ώρες που ο ήλιος είναι επικίνδυνος. Επιβάλλεται το αντηλιακό. 
  • Πίνε νερό. Η απώλεια υγρών μπορεί και να τριπλασιαστεί όταν τρέχεις κάτω από τον ήλιο. 
  • Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε όσους βρίσκονται στην παραλία. 
Σε πολλές καντίνες υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ρακέτες. Καλό είναι να μην ξεφεύγουμε από τα όρια. Αποφεύγεται τα πολύ δυνατά χτυπήματα όταν βρίσκονται άτομα κοντά. Δεν μας φταίνε σε κάτι. 


Beach Racket (ή αντισφαίριση ξυλορακέτας) 

Η αντισφαίριση ξυλορακέτας ή αλλιώς beach racket είναι πλέον οργανωμένο άθλημα, με συλλόγους, ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα, κανονισμούς και φυσικά πολλούς οπαδούς.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας  (Π.Σ.Α.Ξ.) από το 2007 εκτελεί χρέη Ομοσπονδίας στο σχετικά νέο άθλημα  Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας, εκπροσωπώντας 13 Συλλόγους στην Ελλάδα. 

Σήμερα ο Π.Σ.Α.Ξ. έχει 43 μέλη, τα οποία με τη σειρά τους εκπροσωπούν τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι θέσεις και οι απόψεις κάθε συλλόγου σε θέματα που αφορούν την Ξυλορακέτα, φτάνει στα αρμόδια όργανα του Π.Σ.Α.Ξ. και αυτά αποφασίζουν με γνώμονα το καλό του αθλήματος. 


Οι σκοποί του Π.Σ.Α.Ξ. συνοψίζονται στους εξής: 

1. Η προώθηση, διάδοση και διαφήμιση του αθλήματος της Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας (Beach – Racket) στις παραλίες της Ελλάδας. 

2. Η οργάνωση και η επικοινωνία των ενδιαφερομένων αθλητών και παραγόντων, η αναζήτηση νέων αθλητών και η δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από το άθλημα. 

3. Η επικοινωνία και συνεργασία των ανά την Ελλάδα ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, όπου καλλιεργείται σαν άθλημα  η Αντισφαίριση Ξυλορακέτας, η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η κοινή αντιμετώπιση χωροταξικών και άλλων προβλημάτων που πιθανώς αντιμετωπίζουν. 

4. Η διοργάνωση πανελλήνιων Τουρνουά – Πρωταθλημάτων με κανονισμούς του αθλήματος και η συνεχής εξέλιξη και τροποποίησή τους για την αντικειμενική και προσήκουσα αξιολόγηση του αθλήματος αυτού. 

5. Η καταγραφή του ιστορικού του αθλήματος. 

6. Η επίσημη αναγνώρισή του ως αθλήματος από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς – αρχές και η εκ μέρους της Πολιτείας στήριξη και προβολή του εντός και εκτός Ελλάδος. 


Οι κανόνες 

To Beach Racket (ή αντισφαίριση ξυλορακέτας) παίζεται στην παραλία σε γήπεδο με άμμο, το οποίο έχει διαστάσεις 12,0 μ. μήκος και 7,0 μ. πλάτος. Το γήπεδο χωρίζεται στη μέση από μία λωρίδα πλάτους 1,80 μ., περιορίζοντας τον χώρο που κινούνται οι παίκτες σε 7,0 μ. πλάτος με 5,10 μ. μήκος.

Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα – ένας απέναντι στον άλλον) και με τέσσερις (τετράδα – δύο απέναντι σε δύο). Και η δυάδα και η τετράδα θεωρούνται ομάδες, δηλαδή οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι αλλά όλοι παίζουν για την ομάδα. Ο ανταγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων, μέσω βαθμολογίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το παιχνίδι διαρκεί ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 10 λεπτά για τις δυάδες και 20 λεπτά για τις τετράδες). Η βαθμολογία γίνεται με τη καταχώρηση πόντων, θετικών και αρνητικών. Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται με βάση την ταχύτητα των δυνατών κτυπημάτων (καρφιά), η οποία καταγράφεται από ηλεκτρονικά μέσα και είναι μεγαλύτερη από μία ταχύτητα βάσης η οποία ορίζεται εκ των προτέρων (π.χ. 60 χλμ/ώρα). Οι αρνητικοί πόντοι καταγράφονται όταν υπάρξει πτώση της μπάλας.

Συνεπώς, όσο περισσότερο παραμένει η μπάλα στον αέρα με δυνατά κτυπήματα και καλή άμυνα, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται από την ομάδα (ομαδικότητα του παιχνιδιού).

Για την αποφυγή αδικιών, υπάρχουν διαιτητές οι οποίοι εφαρμόζουν τους κανονισμούς του παιχνιδιού (βλ. και ιστοσελίδα ΠΣΑΞ).

Ο βασικός εξοπλισμός για να παίξει κανείς ξυλορακέτα είναι φυσικά οι ρακέτες και τα μπαλάκια (τύπου τέννις). Το άθλημα όμως της αντισφαίρισης ξυλορακέτας υποστηρίζεται και από τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει την αντικειμενική (χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα) καταγραφή της βαθμολογίας. 


Για περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα γίνετε μέλη της ομάδας "Φίλοι Ξυλορακέτας Φιλιατρών" στο https://www.facebook.com/groups/256958851106573.

ΧΙΜ