Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα που αλλάζουν τα ακίνητα

Ανατροπές στην αγορά ακινήτων του μέλλοντος, φέρνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία διευκολύνουν τον τρόπο ζωής και αλλάζουν τα πάντα στο εργασιακό περιβάλλον. 

Σύγχρονα κτίρια γραφείων, έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους αποθηκευτικούς χώρους και τα σημεία πώλησης, αναπλάσεις περιοχών εξαιτίας της διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, ανάπτυξη νέων κατοικιών και οικισμών θα είναι τα επόμενα χρόνια οι προκλήσεις στο παγκόσμιο real estate.

Αλλωστε, ήδη παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των κατοικιών εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χώρων με όλα τα τεχνολογικά «καλούδια» (γραμμές για ταχύτατο ίντερνετ, ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας κ.λπ.) ουσιαστικά διώχνει τις μεγάλες πολυεθνικές ή μειώνει τα μισθώματα που δίνονται.

Ωστόσο, τόσο στις προηγμένες χώρες όσο και στην ελληνική αγορά παρατηρούνται ήδη σημαντικές ανατροπές στον χώρο του real estate εξαιτίας της τεχνολογίας που «σαρώνει» τα πάντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει οδηγήσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων στα... αζήτητα.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μπορούν με ένα μόνο γραφείο και ορισμένες αποθήκες για τα προϊόντα που διαθέτουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους χωρίς να χρειάζεται να μισθώσουν μια καλή «βιτρίνα» στις πολυσύχναστες περιοχές. Αλλωστε, η καλύτερη «βιτρίνα» θεωρείται πλέον αυτή του διαδικτύου.

Επίσης, στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) αλλάζουν τα δεδομένα καθώς δημιουργούνται «έξυπνες» αποθήκες και γραφεία με συστήματα που ενημερώνουν για τη διαθεσιμότητα, που βρίσκονται τα προϊόντα, πότε μπορεί να υπάρξει εφοδιασμός κ.λπ.

Σύντομα... κοντά μας

Έρευνα της εταιρείας ακινήτων Knight Frank αναλύει πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα στα ακίνητα. Πέντε πράγματα που δεν είναι μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα.

Το πρώτο είναι η χρησιμοποίηση ρομπότ που θα κάνουν συγκεκριμένες εργασίες στα γραφεία, από εκτυπώσεις μέχρι υπηρεσίες ασφαλείας ή σύνδεσης με έναν εργαζόμενο που βρίσκεται στο σπίτι και δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία. Το στοιχείο αυτό θα μείωνε τις ανάγκες για μεγάλους γραφειακούς χώρους αλλά θα απαιτούνταν αποθηκευτικοί χώροι για τα ρομπότ.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό και με τα «έξυπνα» σπίτια. Το ψυγείο π.χ. θα δίνει πληροφορίες για τις ελλείψεις προϊόντων, θα προτείνει λίστα με ψώνια και με ένα «κλικ» θα γίνεται ηλεκτρονικά η παραγγελία. Το σενάριο αυτό θα δώσει ώθηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα άνοιγε τον δρόμο για την ανάπτυξη «έξυπνων» επαγγελματικών χώρων.

Στις έρευνες που κάνουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό μπήκε η ιδέα για τη χρησιμοποίηση drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) για μεταφορά π.χ. κάποιων προϊόντων ή για άλλες εργασίες.

Επίσης, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εξαρτημάτων που θα οδηγούσε στη δημιουργία άλλων εργοστασίων αλλά και ανατροπών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα αναμένεται να φέρει η χρήση υπολογιστών στα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν πληροφόρηση για τα πάντα, να επικοινωνούν με άλλους οδηγούς, να μαθαίνουν για την κίνηση στους δρόμους, τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους κ.λπ.

Το γεγονός αυτό θα προσέφερε καλύτερη ποιότητα ζωής, θα επέτρεπε την αναβάθμιση περιοχών με πεζοδρομήσεις, τη διευκόλυνση του εμπορίου και γενικά την καλυτέρευση των συνθηκών που θα προσέλκυε πολίτες να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Τα σχέδια
Αν στην Ελλάδα όλα αυτά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σε πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης επιχειρήσεων ή ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν εκεί έχουν αρχίσει και γίνονται τέτοια σχέδια. «Έξυπνα» κτίρια κτίζονται σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη