Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ποιους αφορά και σε τι χρησιμεύει η κάρτα πολίτη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, θα αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά τώρα στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά αναμένεται να  επεκταθεί σύντομα και για άλλες χρήσεις συναλλαγής του πολίτη με το Δημόσιο και τους δήμους. 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξετάζονται  από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αρμόδιους φορείς, με στόχο να μην παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Θα είναι όμοια με την κάρτα ανάληψης χρημάτων, θα έχει έναν κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά ο κάτοχός της και θα περιλαμβάνει ένα τσιπάκι στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Δημοτολογίου. 

Κατά την πιλοτική εφαρμογή της για την αντιμετώπιση της φτώχειας, η κάρτα  θα «φορτώνεται» με ένα ποσό κάθε μήνα από το κράτος για τους κατόχους που δεν έχουν εισόδημα, προκειμένου να μπορούν αξιοπρεπώς να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και η «διαμεσολάβηση διαχειριστών» του προγράμματος και ο ίδιος ο πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί μόνος του τη βοήθεια για τις ανάγκες του. 

Σε δεύτερο χρόνο η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί και για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι μελλοντικά να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις, δηλαδή ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.) και θα περιλαμβάνει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, καθώς και τους κωδικούς για το πρόγραμμα taxis του υπουργείου Οικονομικών.