Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο καιρός πάει πίσω τα καρπούζια στην Τριφυλία

Με προβλήματα έχει ξεκινήσει η φετινή καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας λόγω των καιρικών συνθηκών, με τη νεφοκάλυψη, τις πολλές βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς βλέπουν τα φυτά να μην έχουν ξεκινήσει και αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε αν και έχουν μεταφυτευτεί εδώ και αρκετό διάστημα. 

Από την πλευρά του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας επισήμανε ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια: οι πολλές βροχοπτώσεις που δημιουργούν αυξημένη υγρασία, οι συνεχείς συννεφιές με την απουσία ηλιοφάνειας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των φυτών ειδικά σε αυτό το στάδιο και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ημέρας με νύκτα, με κύριο χαρακτηριστικό τις γενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όλα αυτά δεν έχουν βοηθήσει τα φυτά να ξεκινήσουν όπως θα έπρεπε και να έχει προχωρήσει η ανάπτυξή τους.

Παρατήρησε ότι οι παραγωγοί από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αρδεύσεις για να μην δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα με άσκοπες αρδεύσεις όταν δεν χρειάζονται. Σημείωσε όμως ότι μια αλλαγή του καιρού που αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας με ηλιοφάνεια και αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει τα φυτά που ήδη έχουν στρεσαριστεί πολύ, αφού δεν έχουν βοηθηθεί να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα που είναι καταλυτικό για την καλή ανάπτυξη του φυτού, με καλή παραγωγή και πρωιμότητα που είναι και το ζητούμενο για την περιοχή. Τόνισε πως πρόκειται για μια πρώιμη καλλιέργεια με ρίσκο για τους παραγωγούς, άμεσα εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες, όχι μόνο τώρα στο ξεκίνημά της, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια που τα φυτά ξεσκεπάζονται και μέχρι τη συγκομιδή τους.

Κ.Μπ.