Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Τρεις φορές περισσότερο το ελαιόλαδο που έφυγε

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 301,3% σηµείωσε η αξία των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου τον Ιανουάριο 2015 σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσµου Εξαγωγέων, φαινόµενο που αποτελεί συνέχεια του ράλι ανόδου των πωλήσεων και των τιµών του έξτρα παρθένου προϊόντος στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Προβληµατισµός δηµιουργείται ωστόσο από το γεγονός ότι οι µεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου έχουν εξαχθεί χύµα προς Ιταλία και Ισπανία, επιβεβαιώνοντας τα λεγόµενα του Ανέστη Βασιλειάδη από την  Ένωση Πεζών ο οποίος πρόσφατα  επισήµανε ότι είναι δυστύχηµα για την Ελλάδα το ελαιόλαδο να εξάγεται χύµα. Χαρακτηριστικά µάλιστα, ο ίδιος είχε επισηµάνει ότι η Ένωση φέτος πούλησε µόλις 1.000 τόνους τυποποιηµένο ελαιόλαδο, ενώ παλιότερα έδινε 3.000 τόνους, κάτι που συχνά επισκιάζει τη δυναµική που έχει το άριστης ποιότητας ελληνικό προϊόν απέναντι στις διεθνείς αγορές.  

Ενδεικτικό της αυξηµένης ζήτησης για ελαιόλαδο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου από χώρες εντός της Ε.Ε. του τελευταίους µήνες του 2014, ήταν 13% αυξηµένες συγκριτικά µε το αντίστοιχο διάστηµα τη προηγούµενη χρονιά, σύµφωνα µε στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για το Φεβρουάριο 2015. Επίσης χαρακτηριστική είναι και η αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς  (15%).  


Μπορούµε και καλύτερα 

Αύξηση 18% στις τιµές παραγωγού της χώρας έχει σηµειωθεί για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά µε το αντίστοιχο διάστηµα πέρσι, σύµφωνα µε το IOC, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό αδυνατεί να περιγράψει τις φετινές αυξήσεις των τιµών και ιδιαίτερα της Λακωνίας. Όπως σηµείωσε ο κ. Νίκος Μιχελάκης, επιστηµονικός σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ, το ελληνικό ελαιόλαδο έδειξε τις δυνατότητες που έχει να πιάσει ακόµα καλύτερες τιµές παραγωγού από τις φετινές (3,20 ευρώ/κιλό κατά µέσο όρο στη χώρα), κάτι που κατά την άποψή του µπορεί να επιτευχθεί µε τη συγκέντρωση της προσφοράς του προϊόντος και µε διεξαγωγή διαγωνισµών για µεγάλες ποσότητες ελαιολάδου απέναντι στους ξένους εµπόρους.  


Έως 93% υψηλότερες οι τιµές Ιταλίας 

Στην Ιταλία οι φετινές τιµές παραγωγού  προκαλούν έκπληξη, καθώς η αύξησή τους έφτασε το 93% σε σχέση µε πέρσι, µε την υψηλότερη τιµή της σεζόν αλλά και της δεκαετίας να σηµειώνεται στα µέσα Νοεµβρίου (6,79€/κιλό) και το Φεβρουάριο ‘15 να έχει σταθεροποιηθεί στα 6,03 ευρώ/κιλό, σύµφωνα πάντα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου. 

Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι τιµές έφτασαν το Φεβρουάριο στα 3,22€/κιλό, 60% υψηλότερες από πέρσι και 65%  από το χαµηλό-ρεκόρ του Μαίου του 2014 (1,96 ευρώ/κιλό).
Αξίζει να σηµειωθεί ότι και οι Τυνήσιοι παραγωγοί πληρώνονται για το έξτρα παρθένο προς 3,10 ευρώ/κιλό, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, τιµή αυξηµένη 23% από τα περσινά επίπεδα. Υπενθυµίζεται ότι η Ε.Ε. έχει επιτρέψει τη συνολική εισαγωγή 66.000 αδασµολόγητων τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία µέχρι και τον Οκτώβριο 2015, κάτι που σύµφωνα µε το IOC θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά του προϊόντος.
 


Ο πλανήτης ζητά ελαιόλαδο 

Οι µη ευρωπαϊκές χώρες- µέλη του IOC, αυξάνουν την κατανάλωση ελαιολάδου ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια (2010-’15), σύµφωνα µε στοιχεία του Συµβουλίου, ενώ τις σηµαντικότερες αυξήσεις έχει σηµειώσει η Τουρκία µε ολική κατανάλωση πάνω από 140.000 τόνους, το Μαρόκο µε όγκο 120.000 τόνων και συνολικά οι υπόλοιπες χώρες που δεν ανήκουν στο IOC, µε τον ίδιο όγκο κατανάλωσης ελαιολάδου.
Αναφορικά µε την κατανάλωση ελαιολάδου χωρών εκτός IOC, οι ΗΠΑ έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης, που αντιστοιχεί σε 300.000 τόνους ελαιόλαδο.
 


Θα ανέβει κι άλλο 

Κρατιέται σταθερά υψηλά η τιµή του ελαιολάδου σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας τις απόψεις για ακόµα µεγαλύτερη άνοδο των τιµών στο άµεσο µέλλον. Το αυτό επιβεβαιώνει και ο Κων/νος Μπατζάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Αποστόλων. Η τιµή, λέει, προβλέπεται να πιάσει εύκολα τα 3,50 ευρώ/κιλό τον επόµενο µήνα στην περιοχή Λακωνίας, ενώ τώρα είναι στα 3,30. Όπως υποστηρίζει, όλο το παγόπληκτο λάδι έχει ήδη φύγει στα 3 ευρώ ήδη από τα µέσα Φλεβάρη και οι παραγωγοί δεν πουλάνε έξτρα παρθένο γιατί περιµένουν καλυτερες τιµές στο άµεσο µέλλον.  Η Ένωση Πεζών παραµένει στα 3 ευρώ, αντίστοιχα οι Γαργαλιάνοι δίνουν 3,40 σύµφωνα µε το ΣΕ∆ΗΚ, ενώ και ο επιστηµονικός σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ Νίκος Μιχελάκης, επιβεβαίωσε ότι τις µέρες αυτές, µε διαγωνισµούς οι τιµές πιάνουν τα 3,35 στην Κρήτη που η µέση τιµή παραγωγού έχει τα 3 ευρώ/κιλό.

Πηγή