Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Αυτόνομος Δήμος Φιλιατρών και αν όχι, προτιμούν με Κυπαρισσία

Για τα καλά έχει «ανοίξει» ο ευρύς και μακρύς, κατά πώς φαίνεται, κύκλος των συζητήσεων στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του χωροταξικού του «Καλλικράτη». Σε αυτές τίθεται επί τάπητος και η πρόταση – πρόθεση αυτονόμησης των Φιλιατρών!

Η μεγάλη και ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με το 2010, πάντως, όταν και θεσμοθετήθηκε ο «Καλλικράτης», έγκειται στο γεγονός ότι, σήμερα, με τέσσερα γεμάτα χρόνια λειτουργίας του νέου Δήμου Τριφυλίας, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών δε δείχνουν διατεθειμένοι, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» η διεκδίκηση αυτονόμησης και επαναδημιουργίας Δήμου Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά, να συμπορευτούν και συνενωθούν με τους Γαργαλιάνους – κάτι που διεκδίκησαν ανεπιτυχώς το 2010 –, αλλά φέρονται να προτιμούν να είναι σε ένα Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία!

Θυμίζουμε πως, το 2012, με αφορμή την επιστολή Στυλιανίδη, με την οποία ζητούσε προτάσεις από τους δημάρχους για αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στο χωροταξικό, με ομόφωνη απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών είχε ζητήσει την αυτονόμηση της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, από το Δήμο Τριφυλίας, και την επαναδημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά. Με αυτή την απόφαση και θέση – πρόταση είχαν συμφωνήσει πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της πόλης των Φιλιατρών, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι (της πλειοψηφίας του πρώην δημάρχου Κώστα Κόλλια ιδίως) της Δ.Ε. Φιλιατρών!

Στη, δε, συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τ.Σ. που ελήφθη εκείνη η απόφαση, αντηλλάγησαν απόψεις για τα προβλήματα που είχαν και αντιμετώπιζαν ως Δημοτική Ενότητα και Δημοτική Κοινότητα, σημειώνοντας την εκτίμησή τους πως ο Δήμος Τριφυλίας δε μπορεί να προχωρήσει και ότι καλύτερα για αυτούς είναι να διεκδικήσουν αυτονόμηση και να είναι μόνοι, κάτι για το οποίο οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Φιλιατρών ισχυρίζονταν με έμφαση πως ήταν και η βούληση της τοπικής κοινωνίας!

Την απόφασή τους, μάλιστα, απέστειλαν στο δήμαρχο, με τις υπογραφές δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Δ.Ε. Φιλιατρών, για να την επισυνάψει στην επιστολή που θα έστελνε ο κ. Κόλλιας στον τότε υπουργό Εσωτερικών με τις παρατηρήσεις και προτάσεις του για ζητήματα, κατά κύριο λόγο, θεσμικά και λειτουργικά του «Καλλικράτη», καθώς και χωροταξικά, όπως και είχε ζητηθεί από τον υπουργό.

Κάτοικοι, ωστόσο, των Φιλιατρών δεν έδειχναν να έχουν πάρει στα ζεστά μια τέτοια διεκδίκηση, καθώς, όπως αρκετοί έλεγαν, «είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, ακόμα και εάν γίνουν αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων, να επιτευχθεί αυτονόμηση της Δ.Ε. Φιλιατρών με επαναδημιουργία του Δήμου Φιλιατρών».

Από την άλλη, όμως, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί τόνιζαν πως «αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών προβλέπει και προτείνει μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Αξίζει, δε, να τονιστεί πως, πέρα από το γεγονός ότι, όπως έλεγαν – τότε - τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, η απόφαση εκείνη του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών εξέφραζε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών, που από κάποιους χαρακτηριζόταν, όπως χαρακτηρίζεται και τις τελευταίες μέρες, «ανεδαφικό και εξωπραγματικό αίτημα και πρόταση χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα», ουσιαστικά και πρακτικά αποδυνάμωνε και απαξίωνε παράλληλα (το ίδιο κάνει και τώρα) την πρόταση από κάποιους στους Γαργαλιάνους – που σήμερα έχει πλήρως ατονήσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-αφού, στους Γαργαλιάνους «καλοβλέπουν» και θέλουν Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους (για δημιουργία νέου Δήμου με τη συνένωση – συγχώνευση των Φιλιατρών με τους Γαργαλιάνους και με έδρα τους Γαργαλιάνους).

Θυμίζουμε, επίσης, πως από συλλόγους Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Φιλιατρών ελήφθησαν τότε αποφάσεις με τις οποίες συμφωνούσαν και τοπικοί σύμβουλοι Κοινοτήτων, που ζητούσαν είτε να μείνει ο Δήμος ως είχε είτε, σε περίπτωση διοικητικών μεταβολών, των ορίων, να είναι σε Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία και όχι με τους Γαργαλιάνους!

Το κλίμα και η αίσθηση που επικρατεί σε συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες στα Φιλιατρά, τόσο μεταξύ αυτοδιοικητικών, όσο και μεταξύ πολιτών, έπειτα από τα τέσσερα γεμάτα χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη» και της πιο στενής επαφής με αυτοδιοικητικούς και πολίτες από τις γειτονικές Δημοτικές Ενότητες, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας, είναι πως πρέπει να είναι έτοιμοι και με επιχειρήματα, όταν από το ΥΠΕΣ «ανοίξει» επισήμως ο διάλογος για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», έχοντας ως κορυφαίο επιχείρημα την πρόταση της μελέτης του Ι.Τ.Α. για αυτόνομο Δήμο. Στην απευκταία περίπτωση που αυτό δεν «περπατήσει» και δεν ευοδωθεί, προτιμούν και «κλίνουν», στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης, να συμπορευτούν και συμβιώσουν σε Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία, στον οποίο προφανώς θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και κοινή προοπτική αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και ανάπτυξης!

Του Ηλία Γιαννόπουλου