Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ανακυκλωμένο χαρτί από την… πρέσα των τορτίγιας

Μια «βελτιωμένη» μέθοδο για την παραγωγή χαρτιού από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια παρουσίασαν δύο νεαροί επιχειρηματίες από το Μεξικό. Αν και ανόργανο χαρτί από ανακυκλωμένο πλαστικό PET - το οποίο είναι αδιάβροχο και πιο ανθεκτικό από το «παραδοσιακό» οργανικό χαρτί - κυκλοφορεί ήδη από εταιρείες της Ισπανίας και της Ταϊβάν, οι δύο νέοι υποστηρίζουν ότι η τεχνική τους είναι πολύ πιο αποδοτική και οικονομική. Θεωρούν ότι η απλή μηχανή τους, που μοιάζει με την «πρέσα» με την οποία φτιάχνονται οι τορτίγιας, θα μπορέσει να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αναγκών του Μεξικού σε χαρτί αποτρέποντας το κόψιμο χιλιάδων δέντρων.



Με κάθε τόνο ανόργανου χαρτιού σώζονται 20 δέντρα

Ο Εβέρ Αδριάν Νάβα και ο Ερικ Σαμούδιο από το Εκατεπέκ, μια πόλη στα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, ίδρυσαν την εταιρεία Cronology για να προωθήσουν την τεχνική τους. Υπολογίζουν ότι για κάθε τόνο χαρτιού που παράγεται με τη μέθοδό τους, σώζονται περίπου 20 δέντρα και εξοικονομούνται 56.000 λίτρα νερού σε σχέση με το συμβατικό χαρτί, ενώ η διαδικασία παραγωγής είναι κατά 15% φθηνότερη, γιατί δεν απαιτεί χημικά όπως το χλώριο. «Φτιάχνουμε οικολογικό χαρτί από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, ανθρακικό ασβέστιο και πέτρα», δήλωσε ο Εβέρ Νάδα σε δελτίο Τύπου. «Το ανόργανο χαρτί είναι πιο γερό από το κοινό, δεν μπορείς να το τρυπήσεις με τα χέρια σου, είναι αδιάβροχο, έχει την ιδιότητα ότι είναι φωτοδιασπώμενο και απορροφά μόνο την απαραίτητη ποσότητα μελάνης όταν τυπώνεται».


Ένα ακόμη πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι παράγει έναν τόνο χαρτί από 235 κιλά πλαστικό PET. Τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια πρέπει πρώτα να μετατραπούν σε pellets (μικρά κομματάκια), τα οποία στη συνέχεια συνθλίβονται ανάμεσα σε κομμάτια ανθρακικού ασβεστίου. Το μείγμα που προκύπτει θερμαίνεται σε θερμοκρασίες εκατοντάδων βαθμών Κελσίου και πρεσάρεται σε φύλλα χαρτιού τα οποία τυλίγονται σε ρολά. Η μηχανή που σχεδίασαν ο Εβέρ Νάβα και ο Ερικ Σαμούδιο είναι εμπνευσμένη από αυτήν που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των τορτίγιας, καθώς η «πάστα» που προκύπτει από την επεξεργασία των πλαστικών μπουκαλιών μοιάζει με ζύμη και πρεσάρεται για να γίνει χαρτί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρασκευάζονται οι παραδοσιακές μεξικανικές πίτες. 


Έτοιμο για τις ανάγκες της αγοράς 

Στόχος των δυο νέων με το Peta paper, όπως το ονομάζουν, είναι να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής και να περιορίσουν την αποψίλωση των δασών στην πατρίδα τους, η οποία μόνο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς παράγει ετησίως 700.000 τόνους χαρτί. Περίπου το 33% του χαρτιού που παράγεται στο Μεξικό προορίζεται για βιβλία, τετράδια και ανάλογη χαρτική ύλη, το 25% είναι χαρτί περιτυλίγματος ενώ το υπόλοιπο είναι χαρτί τουαλέτας και χαρτί για συσκευασία τροφίμων. «Μην κόβοντας δέντρα και μη χρησιμοποιώντας νερό μειώνουμε το κόστος και βοηθάμε τον πλανήτη» λέει ο Εβέρ Νάβα. «Για να παραχθεί ένας τόνος παραδοσιακού χαρτιού το περιβάλλον επιβαρύνεται για 100 χρόνια, με το peta paper μειώνουμε αυτή την επιβάρυνση».

Φαφούτη Λαλίνα 


Πηγή