Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Κάστρο των Παραμυθιών" στον Αγρίλη Φιλιατρών - Ένα σύντομο εικονογραφημένο παραμύθι χωρίς λόγια (βίντεο)

Στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό του Αγρίλη κοντά στα Φιλιατρά, στέκεται επιβλητικό το "Κάστρο των Παραμυθιών". Δεν έχει ιστορική αξία, όμως αποτελεί σίγουρα ένα σύγχρονο παράξενο κτίσμα. 

Η ανέγερσή του φαίνεται να ξεκινά λίγο μετά το β' μισό του περασμένου αιώνα και να ολοκληρώνεται ύστερα από μερικά χρόνια με ευεργέτη, ιδιοκτήτη και ζωγράφο του κάστρου τον «Χάρρυ Φουρνιέ» (Χαράλαμπος Φουρναράκης), έναν άνθρωπο που λάτρευε το παραμύθι! Σαν κατοικία, το «παραμυθόκαστρο» μάλλον δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ είναι αρκετά εμφανές, ότι ο «ζωγράφος» έμπλεξε στην κυριολεξία διάφορα θέματα από την ελληνική και δυτική ιστορία και μυθολογία, ζωγραφίζοντας το κάστρο και τον γύρω χώρο. Το κάστρο, μαζί με το τεράστιο άλογο που βρίσκεται στο πλάι του, που ως άλλος Δούρειος Ίππος, στο εσωτερικό του, παλιά, είχε βιβλιοθήκη, αλλά και οι τεράστιες επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, μαζί με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, φτιάχτηκε "για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μάς έλεγε η γιαγιά μας". Η ιδιοκτησία του μεταβιβάστηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο «Πυρσό» το 1984.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα σύντομο εικονογραφημένο παραμύθι χωρίς λόγια που επιμελήθηκε ο Φιλιατρινός Γιάννης Σύλλας, με το εξαιρετικό ταλέντο στην μυθοπλασία: