Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Δημοσίευμα του BBC καταρρίπτει τον μύθο για τους «τεμπέληδες Έλληνες»

Δημοσίευμα του BBC καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τους Έλληνες να είναι «οι τεμπέληδες της Ευρώπης», κατατάσσοντας δέκα ευρωπαϊκές χώρες σε μια λίστα ανάλογα με τις ώρες που δουλεύουν οι εργαζόμενοί της.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει κάνει εμφανείς τους διαχωρισμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και ειδικά η Ελλάδα έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής. Ζει η Ελλάδα με περισσότερα λεφτά από όσα έχει; Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες; Για αυτή τη δεύτερη άποψη, τα στατιστικά στοιχεία λένε μια ιστορία που εκπλήσσει», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, τονίζει το BBC, οι Έλληνες δεν έχασαν τον δρόμο τους λόγω τεμπελιάς, αφού αν κοιτάξουμε τον μέσο όρο των ωρών που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος, τότε οι Έλληνες «δείχνουν να είναι πάρα πολύ σκληρά εργαζόμενοι.»

Το άρθρο χρησιμοποιεί ως απόδειξη για αυτό του το ... αναπάντεχο συμπέρασμα τα νούμερα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος Έλληνας δουλεύει 2.017 ώρες κάθε χρόνο, αφήνοντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πίσω του, μόνος και καταϊδρωμένους. Σε σχέση μάλιστα και με τα 35 μέλη του Οργανισμού, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πίσω από τη Βόρεια Κορέα.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος, «ο οποίος θεωρείται η επιτομή της βιομηχανοποίησης», φτάνει μόλις τις 1,408 ώρες τον χρόνο. Ο μέσος Έλληνας δουλεύει λοιπόν κατά 40% περισσότερο από τον μέσο Γερμανό.


Ποιος είναι όμως ο λόγος που υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά;

Σύμφωνα με την Πασκάλ Μαριάννα, στατιστικός του ΟΟΣΑ, υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Πρώτον, ότι στην Ελλάδα δουλεύουν πολλά άτομα που είναι αυτοπασχολούμενοι ή έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, όπως αγρότες και ιδιοκτήτες καταστημάτων. Δεύτερον, ότι σε κάθε χώρα υπάρχει ένας διαφορετικός αριθμός ατόμων που είναι μερικώς απασχολούμενα.

Επομένως, συμπεραίνεται στο δημοσίευμα, «επειδή οι δύο αγορές εργασίας είναι διαφορετικά δομημένες, είναι δύσκολο να τις συγκρίνεις ως όμοιες.»

Ωστόσο, συνεχίζει, ακόμα και αν κάποιος αφαιρέσει αυτές τις διαφορές, τότε οι Έλληνες δουλεύουν και πάλι κατά 10% περισσότερο από τους Γερμανούς. Και αυτό επειδή οι Γερμανοί παίρνουν περισσότερη άδεια λόγω ασθενείας ή μητρότητας, αλλά έχουν και περισσότερες διακοπές – όλα αυτά μαζί μας κάνουν τέσσερις εβδομάδες περισσότερο «καθισιό» σε σύγκριση με τους Έλληνες.

«Τότε γιατί η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια και όχι η Γερμανία;», διερωτάται η αρθρογράφος.

Και δίνει την εξής απάντηση: Πάρτε το ΑΕΠ της χώρας και διαιρέστε το με τον αριθμό των εργαζόμενων της.

Κατά βάση, λέει το δημοσίευμα, ο μέσος Γερμανός εργάτης είναι πιο παραγωγικός από τον μέσο Έλληνα. Η Γερμανία βρίσκεται στις οκτώ πιο παραγωγικές χώρες του ΟΟΣΑ ανά εργαζόμενο, ενώ η Ελλάδα είναι 24η.

Σύμφωνα με την κα Μαριάννα, αυτό συμβαίνει επειδή η Γερμανία έχει έναν πολύ αποτελεσματικό βιομηχανικό τομέα. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι αριθμοί προκύπτουν από εθνικά στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν ανάλογα με τις μεθόδους συλλογής και σύνθεσης που έχουν οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας.

Πηγή