Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η προσπάθεια να οριστεί η έννοια του "φιλότιμου"

Η ιστορία της πρωτοβουλίας γύρω από τη μελέτη του φιλότιμου ξεκινά το 2011 από το Λονδίνο, με την συνειδητοποίηση του κενού επιστημονικής έρευνας στην σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία γύρω από τη σύνθετη και κεντρική, για την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, έννοια του φιλότιμου. 
Από την πρώτη εκείνη ιδέα επιστημονικής έρευνας ή «αναζήτησης» του - κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση - «χαμένου φιλότιμου», ξεκινά μια επεισοδιακή πλην ευνοημένη από φωτισμένες συναντήσεις και απίθανες συμπτώσεις διαδρομή που οδηγεί στην ίδρυση του ομώνυμου μη-κερδοσκοπικού κέντρου ερευνών κοινωνικής καινοτομίας τον Σεπτέμβριο 2014.  

Ομάδα εθελοντών εμπειρογνωμόνων συσπειρώθηκε οργανικά γύρω από την πρωτοβουλία μέσα στο τριετές διάστημα προεργασιών πριν την δημοσιοποίησή της, μετέχοντας στα επίπονα βήματα και τις ανέλπιστες επιτυχίες που σημείωνε κατά την σύντομη διαδρομή της. Πιστεύουμε, όπως και όσοι μας εμπιστεύθηκαν έως τώρα, ότι το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για να αξιοποιηθεί το πολιτισμικό κεφάλαιο που αποτελεί η έννοια και η δυναμική του φιλότιμου για την ελληνική κοινωνία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της πρωτοβουλίας είναι ο πληθοπορισμός, δηλαδή ο συμμετοχικός προσδιορισμός της έννοιας φιλότιμο και ξεκίνησε από την ιστοσελίδα www.Philotimo.org στις 21 Δεκεμβρίου 2014 για να διαρκέσει έως και τις 21 Μαρτίου 2015, με σκοπό να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ορισμούς και ιστορίες γύρω την έννοια του φιλότιμου.

Στο παρακάτω βίντεο στο οποίο ο Μάνος Χατζημαλωνάς μιλά με την Άννα Μπουσδούκου στην εκπομπή «Τώρα» του ΣΚΑΪ για την διεθνή πρωτοβουλία του Φιλότιμου Ιδρύματος (www.Philotimo.org):