Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ορισμός ενεργειακά υπευθύνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ενεργοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου να οριστούν οι Ενεργειακοί Υπεύθυνοι για τα κτίρια της αρμοδιότητάς των δήμων ζητεί με έγγραφό της η ΚΕΔΕ. Στο σχετικό κείμενο επισυνάπτεται και η επιστολή του υπουργείου ΠΕΚΑ το οποίο αφορά στην υλοποίηση της σχετικής δράσης που προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Δ6/Β/14826/2008) με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξία μας είναι για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο, σε θέματα μείωσης των δημοσίων δαπανών, να συνδεθεί απόλυτα, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, η ορθή συμπεριφορά των αρμόδιων δημόσιων λειτουργών με την οικονομική ωφέλεια προς το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή με απτό, μετρήσιμο ανταποδοτικό όφελος προς τους αρμόδιους λειτουργούς. 

Να κάνουμε πράξη την άμεση σύνδεση παραγωγικότητας, μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της ανταμοιβής του αρμόδιου υπαλλήλου. Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων και κυρίως των αρμόδιων λειτουργών, προκειμένου να καταστήσουμε το δημόσιο τομέα πρότυπο πεδίο εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους, διασφαλίζουν το ενεργειακό μας μέλλον και σέβονται το περιβάλλον». 

Σύμφωνα με την εθνική αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως ύψιστη προτεραιότητα στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί. Εντός των σημαντικών ωφελειών που προσφέρει η ενεργειακή εξοικονόμηση, ξεχωρίζουν οι δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση των ενεργειακών δαπανών του Κράτους. 

Το ΥΠΕΚΑ διερευνά τη δυνατότητα μορφών επιβράβευσης των οργανισμών και των Ενεργειακών τους Υπευθύνων που θα επιτύχουν αποδεδειγμένα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, οι οποίες δύνανται να περιλαμβάνουν κίνητρα, όπως οικονομική ανταμοιβή ως ποσοστό επί των ποσών εξοικονόμησης («πράσινο μπόνους»), χορήγηση τιμητικής άδειας, δωρεάν εκπαίδευση, βράβευση κ.ο.κ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η εξειδίκευση των παραπάνω κινήτρων θα ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ όλων των συντελεστών της πρωτοβουλίας.