Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Χρηματοδότηση εξπρές για συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ

Ταχύτερες και ευκολότερες διαδικασίες για την πληρωμή των δικαιούχων από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, δυνατότητα των τραπεζών και άλλων ιδιωτικών φορέων να συμμετάσχουν στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.  

Το νέο διαχειριστικό πλαίσιο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και την εισροή χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του 2015 και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί έγκαιρα από τη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Μεταξύ των κρίσιμων αλλαγών που προωθούνται είναι:  

• Η απαλλαγή των δικαιούχων που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να εισπράττουν χρηματοδοτήσεις και προκαταβολές από το πρόγραμμα. Οι πληρωμές αυτές δεν υπόκεινται επίσης σε κανενός είδους κατάσχεση ή παρακράτηση, ούτε συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Δημόσιο. Εξαίρεση αποτελούν οι τελικές πληρωμές προς τους δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων για τις οποίες δεν ισχύει η παραπάνω προστασία.  

• Ο δικαιούχος λαμβάνει το συνολικό ποσό της οφειλόμενης επιλέξιμης δαπάνης σε 90 ημέρες το αργότερο, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής από τον δικαιούχο.  

• Η εκταμίευση των προκαταβολών για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα μπορεί επίσης να γίνεται και χωρίς την κατάθεση εγγύησης προκαταβολής, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών με τη μορφή «Ανοιχτών Καταπιστευτικών Λογαριασμών», αίροντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό εμπόδιο για την προώθηση κυρίως ιδιωτικών έργων.  

• Η τροποποίηση του καθεστώτος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και συγκεκριμένα η δυνατότητα που δίνεται στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό να εξαγοράζει απευθείας το ακίνητο και μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση καθορισμού της αποζημίωσης, ενώ το τίμημα θα καθορίζεται από εκτιμητική επιτροπή.  

• Το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί επίσης να αναθέσει την εκτίμηση της αξίας γης των ακινήτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή συγχρηματοδοτούμενων έργων σε διεθνώς διαπιστευμένο εξωτερικό εκτιμητή. Οι προσφεύγοντες σε ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων περιβαλλοντικών όρων ή κατά αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, υποχρεούνται να καταθέσουν παράβολο 5.000 ευρώ ανά αίτηση και 300 ευρώ τουλάχιστον ανά προσφεύγοντα.  

Το νέο διαχειριστικό πλαίσιο επιτρέπει επίσης με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο οποίος αναλαμβάνει και κεντρικός πολιτικός προϊστάμενος του νέου ΕΣΠΑ, να ορίζει ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης τράπεζες ή άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που μπορεί να προκύψουν από σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Για την επιτάχυνση της εκτέλεσης υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων, δημιουργείται, με ευθύνη της ΜΟΔ, μητρώο εξειδικευμένων στελεχών προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υποστηρίξουν για συγκεκριμένο χρόνο την επίβλεψη των έργων. 

Για την αποφυγή της επιβάρυνσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη γνωστή πρακτική της υπερδέσμευσης (overbooking) πόρων, τίθεται πλαφόν το 110% του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ έργα των οποίων το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης αποκλίνει σημαντικά από τον προγραμματισμένο χρόνο, τίθενται σε καθεστώς προειδοποιητικής απένταξης και αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες επιτάχυνσης έγκαιρα, απεντάσσεται οριστικά.

Πηγή