Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τα βήματα της επιτυχίας όταν η ζωή δυσκολεύει - Τα μυστικά των «ανθεκτικών» ανθρώπων στις δυσκολίες

Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ανθεκτικοί στη ζωή; Πώς μπορούμε να διαχωρίζουμε τη θέση μας στις τεράστιες προκλήσεις της ζωής, να επιμένουμε σε αυτές και στο τέλος να τις πετυχαίνουμε; 

Όταν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, τι κάνουν οι νικητές που οι φοβισμένοι και οι ηττοπαθείς δεν κάνουν; Το να επιζήσει κανείς από επικίνδυνες καταστάσεις, σημαίνει ότι έχει κάποια καλά διδάγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε πώς να είμαστε ανθεκτικοί στην καθημερινή ζωή. 

Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μια δύσκολη δουλειά, ή μια προσωπική τραγωδία, ιδού 5 βήματα που μπορούν να βοηθήσουν: 


1. Αντιληφθείτε την κατάσταση και πιστέψτε 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε γνώστες της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν. 

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά όλοι βρισκόμαστε στο στάδιο της άρνησης, αρχικά. Τι κάνουν οι άνθρωποι που επιβιώνουν από απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις; Ξεπερνούν τα στάδια της θλίψης και της άρνησης και αποδέχονται την πραγματικότητα γρηγορότερα. 

Αμέσως αρχίζουν να αναγνωρίζουν, και να αποδέχονται την πραγματικότητα της κατάστασής τους... Κινούνται από το θυμό, στη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη, την αποδοχή και με γοργά «βήματα». 


2. Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας 

Μερικές φορές, οι δύτες πνίγονται ενώ εξακολουθούν να έχουν αέρα στις φιάλες οξυγόνου. Σοβαρά. 

Πώς είναι αυτό δυνατόν; Όταν κάτι πάει στραβά, πανικοβάλλονται, και ενστικτωδώς τραβουν το ρυθμιστή από το στόμα τους. Πράγματι, όταν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, τι πιο φυσικό από το να καθαρίσετε ένα εμπόδιο που βρίσκεται στο στόμα σας; 

Οι βιαστικές αποφάσεις σπάνια έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι σίγουροι με τον εαυτό τους άνθρωποι αναγνωρίζουν τις δύσκολες καταστάσεις, διατηρούν την ψυχραιμία τους και αξιολογούν τα πράγματα λογικά, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους. 


3. Να είστε ...λιποτάκτες 

Πολλοί από εσάς μπορεί να βρίσκεστε σε μια μικρή σύγχυση αυτή τη στιγμή: «Είναι μυστικό της επιτυχίας να εγκαταλείπει κανείς; Αυτό δεν έχει κανένα νόημα».
Όταν μια εταιρεία αρχίζει να απολύει κόσμο, πάντα υπάρχει ένας εργαζόμενος που φεύγει πριν την κρίση και βρίσκει μια νέα εργασία. Και αρκετοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι «δεν θα είμαι ποτέ καλός στο τανγκό, οπότε ας επικεντρωθώ στα μαθήματα τένις». 


4. Προετοιμαστείτε ακόμα και αν είναι αργά για προετοιμασίες

Ποιοι επιβιώνουν από τις δύσκολες καταστάσεις; Οι άνθρωποι που έχουν προετοιμαστεί. Τώρα, ακόμα κι αν δεν έχετε προετοιμαστεί για ένα διαζύγιο ή μια απόλυση... 

Ο καλός αστυνομικός εκπαιδεύεται για να αφοπλίζει τους εγκληματίες. Εξασκηθείτε σε κάτι ακόμα κι αν είσαστε στη μέση μια δύνης. 


5. Μείνετε απασχολημένοι 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσετε και να κρατήσετε τις συγκινήσεις σας στον έλεγχο, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα; «Δουλειά, δουλειά, δουλειά».