Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ψηφιακή μετάβαση με ανοιχτά θέματα

Εκεί που λέγαμε πως τελείωσαν τα ψέματα και οριστικά πλέον, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις η Ελλάδα μπήκε σε ψηφιακή τροχιά στην τηλεόραση, έφθασε η νέα πληροφορία πως το switch off της Πελοποννήσου στις 30 Μάϊου δεν θα γίνει! Θα δοθεί νέα αναβολή ως τις 27 Ιουνίου εξαιτίας των πανελλαδικών εξετάσεων και της ΝΕΡΙΤ. Ξανά –μανά από την αρχή δηλαδή να περιμένουμε διορθωτική υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 15 Απριλίου με τις αλλαγές των προγραμματισμένων switch off στα 156 κέντρα εκπομπής.
Η Digea περίμενε το τελικό πράσινο φως για την εκτύπωση των ενημερωτικών φυλλαδίων στις περιοχές της Πελοποννήσου, και έβγαλε στην ιστοσελίδα της τις περιοχές Κάλυψης του ψηφιακού σήματος. Η νέα αναβολή φέρνει τα πάνω-κάτω για μια ακόμη φορά. Όπως λέγεται δεν πρόκειται να αλλάξουν τα άλλα προγραμματισμένα switch off με στόχο μετά τις 27 Ιουνίου που θα σβήσει η Πελοπόννησος στα 19 κέντρα εκπομπής, να ακολουθήσει αμέσως στις 4 Ιουλίου η Αττική.

Για να ακολουθήσουν τα αλλεπάλληλα switch off σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε. Στόχος να σβήσει το αναλογικό σήμα της TV στα 156 κέντρα εκπομπής που καλύπτουν το 90% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ως τις 19 Δεκεμβρίου. Θυμίζοντας πως η υποχρέωση οριστικού switch off της τηλεόρασης για την Ελλάδα παραμένει η 1η Οκτωβρίου, μιας το αρμόδιο υπουργείο άλλαξε μεν το χρονοδιάγραμμα των switch off, όχι όμως και την ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου, το μεγάλο στοίχημα για τον πάροχο δικτύου θα είναι το Πήλιο. Γιατί εκεί για πρώτη φορά από το 2008 που ξεκίνησε το μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θα βγει ψηφιακό σήμα, γιατί το Πήλιο καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, γιατί είναι η «καρδιά» της ψηφιακής μετάβασης.

Ανοιχτό προς επίλυση παραμένει το θέμα της ψηφιακής μετάβασης των περιφερειακών καναλιών. Όπως θυμόμαστε η Digital Union έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του διαγωνισμού παραχώρησης του ψηφιακού τηλεοπτικού φάσματος προσβάλλοντας την απόφαση της ΕΕΤΤ. Απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί, το πρόσεχες διάστημα. Οι περιφερειακοί σταθμοί σύμφωνα με νέα διάταξη του υπουργείου Μεταφορών υποχρεούνται σε ψηφιακή μετάβαση, χωρίς να ξεκαθαρίζεται θεσμικά τι θα συμβεί εάν δεν προχωρήσουν σε σύμβαση με τη Digea ώστε να μεταφέρει το σήμα τους.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο πάροχος δικτύου της Digea προτείνει στους περιφερειακούς σταθμούς δυο σενάρια. Να αναλάβει την εκπομπή σήματός τους τοπικά σε περιοχές έναντι 2.000-2.500 ευρώ ή σε όλα τα σημεία εκπομπής της Πελοποννήσου έναντι 4.500 ευρώ. Το σήμα των περιφερειακών καναλιών φθάνει στη control room της Digea μέσω γραμμής ΟΤΕ. Πληροφορίες μας λένε πως τα κανάλια πληρώνουν 300 ευρώ για το μίσθωμα μεταφοράς του σήματος.

Εκτός από το αγκάθι των περιφερειακών καναλιών, μείζον ζήτημα παραμένει η ψηφιακή μετάβαση για τη ΝΕΡΙΤ.