Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα!

Είναι αλήθεια, πως στην περιοχή μας, πολλοί από εμάς, δεν έχουμε έντονη την ανάγκη μιας καλοκαιρινής εξόρμησης σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος ή σε κάποιον προορισμό του εξωτερικού. Γιατί άλλωστε;
Έχουμε παραλίες και νυχτερινή ζωή που θυμίζει λίγο αυτή των νησιών, τώρα το καλοκαίρι! 

Οι διακοπές μπορεί να φαντάζουν μεγάλο πρότζεκτ για πολλούς, ειδικά με την τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την έλλειψη χρόνου που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς.  

Όμως τελικά, οι καλοκαιρινές διακοπές καταλήγουν να είναι κάτι παραπάνω από μια πολυτέλεια για τον καθένα, αφού μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι ένας καλός τρόπος για να αποφορτιστούμε από το άγχος και να αυξήσουμε την ζωτικότητα και τη δημιουργικότητα μας. Επιπλέον, αυτοί που βρίσκουν τον χρόνο να βάζουν τακτικά στο γενικότερο ετήσιο πρόγραμμα τους ακόμα και εξορμήσεις του σαββατοκύριακου, φαίνεται να κοιμούνται καλύτερα, να φροντίζουν τον εαυτό τους καλύτερα, να τρώνε καλύτερα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών μας βοηθούν στο να βρούμε πιο δημιουργικές λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν και μας γεμίζουν με νέες ιδέες. 

Μια τόσο προσωπική και εσωτερική διαδικασία όπως οι διακοπές, μας βοηθά να επαναπροσδιορίσουμε στόχους καθώς παίρνουμε απόσταση από όλα όσα μας απασχολούν. Είναι ο χρόνος στην ουσία που διαθέτουμε στον εαυτό μας για να αδειάσει το κεφάλι του από προβλήματα και να ξεκουραστεί πάνω από όλα ψυχικά. Χωρίς πλέον τα “πρέπει” της καθημερινότητάς μας, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε επαφή με την ανάγκη μας κάθε στιγμή της ημέρας, επιτρέποντας στον εαυτό μας να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Άλλωστε το να ξέρουμε ότι οι διακοπές κάποτε τελειώνουν, είναι στην ουσία ένα δώρο. Γιατί αυτό, μας δίνει παραπάνω κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο για εμάς με τον χρόνο που έχουμε.  Για αυτό και μερικές φορές, ακόμα και οι μικρότερες εξορμήσεις των δυο τριών ημερών είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσουμε, αφού σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος, είναι πολύ περιορισμένος για να βάλουμε μέσα δραστηριότητες και ασχολίες, οι οποίες τελικά θα μας πάρουν κάτι από το ανάλαφρο των διακοπών. 

Μέσα από τις διακοπές μπορούμε  να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να ανακαλύψουμε καινούρια ενδιαφέροντα. Αν αφήσουμε και τον εαυτό μας ελεύθερο να έρθει σε επαφή με την κουλτούρα του τόπου που επισκεπτόμαστε, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε με νέες πτυχές του εαυτού μας.  

Όλοι χρειαζόμαστε μια παύση από την  καθημερινότητα μας όταν αυτή αρχίζει να χάνει τα ζωντανά της χρώματα και να γίνεται ρουτίνα. Είναι ακριβώς αυτή η παύση που θα μας δώσει την ευκαιρία να ξαναμπούμε δυναμικά σε μια πραγματικότητα πολύ πιο “φρέσκια” από πριν. Από ένα road trip που θα αποφασίσουμε να κάνουμε στο εξωτερικό ή εντός Πελοποννήσου, τη διαμονή στο χωριό ενός φίλου ή σε ένα νησί, οι διακοπές είναι απαραίτητες όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία αλλά και για την σωματική, η οποία τις περισσότερες φορές βρίσκεται άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη.  

Το μέρος που μένουμε γεωγραφικά μας δίνει τη δυνατότητα για αναρίθμητες εξορμήσεις. Ας κλείσουμε κινητά και tablets λοιπόν και ας κάνουμε την χάρη στον εαυτό μας αυτό το καλοκαίρι, να το κάνουμε ένα από τα καλοκαίρια που θα θυμόμαστε για χρόνια!
 
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc , Ψυχοθεραπεύτρια, Καλαμάτα