Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Νέο σύστημα εφαρμογής προϊόντων φυτοπροστασίας στον ελαιώνα

Ερευνητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Χαέν στην Ισπανία ανέπτυξαν ένα νέο υδροπνευματικό σύστημα ψεκασμού με τη βοήθεια του αέρα, το οποίο συνέβαλε στην επίτευξη "πολλά υποσχόμενων" αποτελεσμάτων στον τομέα της εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  
Πρόκειται για ένα σύστημα βασιζόμενο σε τεχνικές ψεκασμού μέσω ακροφυσίων και με την παρουσία αέρα του οποίου η καινοτομία έγκειται στη διοχέτευση του αέρα από έναν κεντρικό ανεμιστήρα σε ψεκαστήρες  που βρίσκονται στο τέλος του συστήματος, μπροστά στο δέντρο και το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την απόσταση αλλά και την ευελιξία να περιβάλλει σχεδόν το δέντρο, ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες. 

Δοκιμές που έγιναν από τους ερευνητές έδειξαν σε όλες τις περιπτώσεις μείωση των απωλειών στο έδαφος κατά 70% σε σύγκριση με τον συμβατικό ψεκαστήρα, το οποίο συνεπάγεται μείωση της ποσότητας του προϊόντος που χρησιμοποιείται και ως εκ τούτου, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις χημικές ουσίες. Επιπλέον, τόνισαν, ότι "οι απαιτήσεις ισχύος και η κατανάλωση καυσίμου του ανεμιστήρα και της αντλίας είναι σημαντικά χαμηλότερα, δεδομένου ότι οι αποστάσεις ψεκασμού μειώνονται, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας κατά 65% σε σύγκριση με το συμβατικό ψεκασμό".

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο και τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό Έρευνα για την Ελιά "Luis Vano", τον οποίο διεξήγαγε η εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου Castill de Canena με σκοπό την ενθάρρυνση της έρευνας στον τομέα. Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της βελτιστοποίησης του σχεδιασμού του πρωτοτύπου με στόχο τη μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας στην εν λόγω εταιρεία  που ενδιαφέρεται για την εκβιομηχάνιση του συστήματος και την εμπορική εκμετάλλευσή του.