Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Φέρνουν άρον άρον διορθωτικές κινήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Μπορεί οι αιτήσεις για το μέρισμα να αυξάνονται ώρα με την ώρα, ωστόσο στη κυβέρνηση δεν λείπει ο προβληματισμός για τον αριθμό των αιτήσεων που απορρίπτονται. Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «η βούληση να μοιραστούν 525 εκατ. ευρώ ισχύει στο ακέραιο και θα μοιραστούν πλήρως», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε μισό ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, με φόντο αυτές τις δηλώσεις, ετοιμάζονται τουλάχιστον διορθωτικές κινήσεις:
  • να μην χάνεται το επίδομα απ' όσους ξεπερνούν έως 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ. Επί της ουσίας, θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στους ένστολους, δηλαδή θα απομειώνεται το επίδομα των 500 ευρώ για όσους κινούνται στη ζώνη 6.000- 6.500 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ
  • θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις όχι μόνο των μακροχρόνια ανέργων, όπως έχει δηλωθεί επισήμως, αλλά και των υπολοίπων, με βάση τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Εν τω μεταξύ, με βάση τα νεώτερα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως το μεσημέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 345.000 αιτήσεις. Εξ αυτών έγιναν αποδεκτές οι 85.000 και οι δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά 65 εκατ. ευρώ, άλλες περίπου 130.000 απορρίφθηκαν και άλλες 130.000 βρίσκονται σε αναμονή.