Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

2 δις ευρώ επενδύσεις και 16.000 θέσεις εργασίας μέσω διαχείρισης αποβλήτων

«Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, στην περίπτωση της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσα από το νέο εθνικό σχεδιασμό, μπορεί να δώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Φόρουμ επί θεμάτων ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διοργάνωσε το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Όπως είπε ο αν. υπουργός την Πέμπτη το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, «οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, στην ενεργειακή απόδοση και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ενισχύοντας την αποκέντρωση και αποτρέποντας την απο-επένδυση, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια». Συμπλήρωσε δε, ότι «το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η παραγωγή της χώρας μας, με αξιοποίηση και των φυσικών και των εδαφικών πόρων και του κλίματος, με επαναχρησιμοποίηση όλων των ειδών των αποβλήτων, ακόμα και των επικινδύνων».

Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, «στην κατεύθυνση αυτή ωριμάζουμε εργαλεία θεσμικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά, με την παροχή τεχνικής βοήθειας, με την εισαγωγή κινήτρων, αλλά και αντικινήτρων, στην περίπτωση της κατανάλωσης πόρων. Με αλλαγή στάσης ζωής και με νέα πρότυπα για την κοινωνία. Με ενίσχυση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Επιπλέον έκανε γνωστό ότι «η εισαγωγή του Μητρώου Αποβλήτων, και η πλήρης κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισάγει μέσα στο 2017», καθώς όπως είπε, «στόχος όλων των προσπαθειών είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, το καλύτερο περιβάλλον, η ενίσχυση της εργασίας η ενίσχυση της παραγωγής και του εθνικού εισοδήματος».